Přírodní park Údolí Rokytenky a Hvězdné

16. 7. 2024 Autor: Markéta Bajerová

Přírodní park „Údolí Rokytenky a Hvězdné“ byl vyhlášen Nařízením Okresního úřadu Rychnov nad Kněžnou č. 4/2002 ze dne 27.12.2002 v souladu s § 12 odst. 3 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Geografie:

Území přírodního parku „Údolí Rokytenky a Hvězdné" navazuje na chráněnou krajinnou oblast Orlické hory. Jedná se o oblast se zachovalými zbytky přírodních ekosystémů. Z floristického, fytocenologického a krajinářského hlediska jsou nejcennější nivní společenstva podél toku Hvězdné a Rokytenky. Krajinářsky a botanicky jsou zajímavé také zbytky jedlobučin a květnatých bučin se skalními výchozy, lesní a luční prameniště, tužebníková lada, pobřežní vegetace potoků, malé extenzivně kosené a druhově bohaté louky.

Rostliny:

Ze zvláště chráněných druhů rostlin zde nalezneme prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), bleduli jarní (Leucojum vernum), lilii zlatohlavou (Lilium martagon), úpolín nejvyšší (Trollius latissimuz) a kruštík bahenní (Epipactis palustris).

Živočichové:

Vzhledem k charakteru biotopů převažují v přírodním parku zástupci podhorských a lesních druhů živočichů, z nichž můžeme jmenovat např. čolka horského (Triturus alpestris), ještěrku živorodou (Lacerta vivipara), zmiji obecnou (Vipera berus), čápa černého (Cicino nigra), lejska malého (Ficedula parva), skorce vodního (Cinclus cinclus) a konipase horského (Motacilla cincrea).