Přírodní park Orlice

17. 7. 2024

Přírodní park Orlice

Přírodní park Orlice byl zřízen v roce 1996 na území o rozloze 114 km2 pro ochranu významných krajinářských, přírodních a estetických hodnot v říčním systému Tiché, Divoké a spojené Orlice. Krajinný ráz je zde trvale chráněn proti případné necitlivé urbanizaci nebo proti neuváženému zemědělskému a lesnickému hospodařeni.

V říční nivě se kromě vlastních toků a zachovalých říčních teras nalézají i četná ramena a tůně v různém stadiu vývoje - část je výsledkem přirozené činností toku, část vznikla historickými antropogenními úpravami. Jejich takto početný výskyt na okraji zemědělské a urbanizované krajiny je v rámci našeho území zcela unikátním jevem. Celý říční ekosystém je charakteristický rozmanitostí přírodního prostředí a s tím související druhovou diverzitou. Optimální životní podmínky zde nachází více než 670 druhů rostlin a živočichů, jen v případě ryb zde bylo zaznamenáno více než 30 druhů. Unikátní je zde dále fauna motýlů, brouků, vážek, obojživelníků, plazů, ptáků i savců.

S ohledem na výjimečnost stanovišť byla na části území přírodního parku vyhlášena přírodní památka Orlice jako část evropsky významné lokality Orlice a Labe.

Přírodní park Orlice Přírodní park Orlice