Transformace a zvyšování dostupnosti komunitních sociálních služeb pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji v roce 2023

10. 6. 2024 Autor: Jana Fiedlerová

Rok 2023 byl rokem předkládání prvních investičních projektů, které povedou k dokončení transformace Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny a realizaci transformace Domova sociálních služeb Chotělice.

Již v roce 2023 byl dokončován projekt Rozvoj komunitních sociálních služeb CHB v lokalitě Jičín, reg. č. CZ.06.6.127/0.0/0.0/21_124/0017394, podpořený v rámci výzvy č. 101 Sociální infrastruktura se zvýšenou energetickou účinností IROP. Přestavbou bytového domu bylo vytvořeno zázemí 4 domácností služby chráněné bydlení s celkovou kapacitou 11 lůžek. Chráněným bydlením v Jičíně tak odstartoval proces změny struktury kapacit služeb zařízení Domov sociálních služeb Chotělice. Nová zázemí služeb komunitního charakteru jsou směřována do spádových území obcí s rozšířenou působností Jičín, Hořice a Nová Paka. V průběhu roku 2023 byly do výzvy č. 31_22_044 k předkládání žádostí o podporu z Národního plánu obnovy – Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče podány dvě žádosti o podporu pro projekty Rozvoj komunitních sociálních služeb DOZP v lokalitě Jičín a Výstavba chráněného bydlení v Nové Pace. V Jičíně tak vznikne zázemí služby domova pro osoby se zdravotním postižením s celkovou kapacitou 18 lůžek, v Nové Pace zázemí služby chráněné bydlení s kapacitou 12 lůžek.

V případě Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny budou kapacity komunitního charakteru směřovány do spádových území obcí s rozšířenou působností Nové Město nad Metují, Jaroměř a Kostelec nad Orlicí. V průběhu roku 2023 byla do výzvy č. 31_22_044 k předkládání žádostí o podporu z Národního plánu obnovy – Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče podána žádost o podporu pro projekt Vybudování komunitního DOZP v lokalitě Nové Město nad Metují. Kapacita nového zázemí služby domova pro osoby se zdravotním postižením bude činit 18 lůžek.

Procesy deinstitucionalizace, transformace a rozvoje služeb komunitního charakteru a provoz služeb komunitního charakteru pomáhají stabilizovat projekty realizované Královéhradeckým krajem za podpory Operačního programu Zaměstnanost plus.

Kontaktní osobou pro informace týkající se podpory procesů deinstitucionalizace, transformace a rozvoje služeb komunitního charakteru pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji je Mgr. Jana Fiedlerová, Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, jafiedlerova@khk.cz, tel.: 495 817 332.