UVÁDĚNÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH

15. 9. 2014 Autor: Ilona Špráchalová

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, …

Zařízením školního stravování vzniká povinnost uvádět v jídelním lístku jasně a zřetelně u jednotlivých připravovaných jídel informace o obsahu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, a to buď slovně nebo číslem společně se seznamem alergenních látek.

V souladu s přílohou II nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 jsou tyto látky rozděleny do 14 skupin:.

1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.

2. Korýši a výrobky z nich.

3. Vejce a výrobky z nich.

4. Ryby a výrobky z nich.

5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.

6. Sojové boby (sója) a výrobky z nich.

7. Mléko a výrobky z něj.

8. Skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich.

9. Celer a výrobky z něj.

10. Hořčice a výrobky z ní,

11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l.

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.

14. Měkkýši a výrobky z nich.