UVÁDĚNÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH
Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, …
Zařízením školního stravování vzniká povinnost uvádět v jídelním lístku jasně a zřetelně u jednotlivých připravovaných jídel informace o obsahu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, a to buď slovně nebo číslem společně se seznamem alergenních látek.
V souladu s přílohou II nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 jsou tyto látky rozděleny do 14 skupin:.
1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
2. Korýši a výrobky z nich.
3. Vejce a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.
6. Sojové boby (sója) a výrobky z nich.
7. Mléko a výrobky z něj.
8. Skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich.
9. Celer a výrobky z něj.
10. Hořčice a výrobky z ní,
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l.
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
14. Měkkýši a výrobky z nich.