Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.09.2024

8. 10. 2024 Autor: admin admin

Informace na úseku dopravních přestupků

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: 21.09.2024
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-111/MSZ/2024
VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř

ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: thrncir@khk.cz

DATUM: 07.10.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.09.2024

Vážený pane,

dne 21.09.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„Dle zákona č. 106/1999 Sb., Vás žádám o informaci v souvislosti s agendou dopravních přestupků.

  • Zdejší krajský úřad rozhoduje o některých přestupcích na úseku dopravy v prvním stupni. Jde o přestupky dle zákona 111/1994. Prosím o informaci, kteří úředníci v prvním kvartálu tohoto roku rozhodovali o této agendě (tzn. jejich jména).
  • Dále prosím o informaci, zda tito úředníci (prosím o uvedení údaje ke každému z nich) rozhodovali též v agendě přestupků dle zákona č. 361/2000 Sb. o podaných odvoláních.
  • Dále bych prosil o informaci, kolik který z úředníků, kteří rozhodovali o přestupcích dle zákona č. 111/1994 Sb. (v prvním stupni), vydal rozhodnutí v prvním kvartálu tohoto roku, a kolik z těchto rozhodnutí bylo rozhodnutí, kterým byla vyslovena vina. (pokud nebyla některým rozhodnutí vyslovena vina, prosím o konkrétní sdělení č. j. daného rozhodnutí).
  • Konečně bych žádal o sdělení, jaká byla výše nenárokové složky platu pro každého z těchto úředníků, kteří rozhodovali o přestupcích dle zákona č. 111/1994 Sb. (v prvním stupni), a to za první kvartál tohoto roku“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-111/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán příslušný odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu a oddělení personální odboru kancelář ředitele krajského úřadu (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Na základě informací shromážděných od příslušných odborů krajského úřadu Vám k jednotlivým bodům Vaší žádosti poskytujeme následující informace.

K odrážce 1. žádosti o informace:

Ing. Alena Filipová, p. Jiří Šafránek.

K odrážce 2. žádosti o informace:

Ne, shora uvedení úředníci nerozhodovali v agendě přestupků dle zákona č. 361/2000 Sb. o podaných odvoláních.

K odrážce 3. žádosti o informace:

Ing. Alena Filipová 25 rozhodnutí, p. Jiří Šafránek 11 rozhodnutí; ve všech případech byla vyslovena vina.

K odrážce 4. žádosti o informace:

Nenároková složka platu, jako je například osobní příplatek, je plně vázána na rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného vedoucího zaměstnance. Bez tohoto rozhodnutí zůstává fakultativním plněním. Jakmile je však zaměstnavatelem přiznána, stává se nárokovou složkou platu, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci v dané výši vyplácet. Podle ustanovení § 131 zákona č. 262/2006, zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce), je osobní příplatek nenárokovou složkou platu, ale po jeho přiznání rozhodnutím zaměstnavatele získává nárokovou povahu, a zaměstnavatel je povinen jej poskytovat. Kromě osobního příplatku rozeznává zákoník práce také odměnu (ustanovení § 134 zákoníku práce) a cílovou odměnu. Zatímco odměna je nenároková složka platu, cílová odměna podle ustanovení § 134a zákoníku práce je vyplácena tehdy, pokud zaměstnanec splní předem stanovená kritéria, a má tak povahu nárokové složky platu.

Vzhledem k tomu, že osobní příplatek byl jmenovaným zaměstnancům přiznán již před prvním kvartálem roku 2024, jedná se tedy od té doby o složku nárokovou.

Pokud jde o výši odměn, jakožto nenárokovou složku platu uvedených zaměstnanců, vydal krajský úřad v této věci rozhodnutí ze dne 07.10.2024, sp.zn. KUKHK-IZ-111/MSZ/2024, které je Vám doručováno prostřednictvím datové schránky.

Toto sdělení Vám zasíláme do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí