Odpověď na žádost o informace doručenou dne 18.09.2024

8. 10. 2024 Autor: Tomáš Hrnčíř

Informace na úseku dopravních přestupků

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: 18.09.2024
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-110/MSZ/2024

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: thrncir@khk.cz

DATUM: 03.10.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 18.09.2024

Vážený pane,

dne 18.09.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„- Sdělení, kolik rozhodnutí o odvolání proti rozhodnutí o přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000) vydala úřednice Jitka Erbenová za měsíc leden 2024.

- Sdělení, v kolika z těchto případů rozhodla tak, že rozhodnutí správního orgánu prvého stupně potvrdila, v kolika z těchto případů rozhodla tak, že rozhodnutí správního orgánu prvého stupně změnila, a v kolika případech rozhodla tak, že rozhodnutí správního orgánu prvého stupně zrušila.

- Sdělení, která z těchto rozhodnutí byla napadena správní žalobou (např. sdělením spisové značky rozhodnutí či jakékoli jeho jiné identifikace).

- Sdělení, jaká byla výše nenárokové složky platu jmenované úřednice za měsíc leden 2024.

- Závěrem žádám o informaci ve vztahu ke všem úředníkům Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, zda nenároková složka platu reflektuje skutečnost, že úředník většinu rozhodnutí potvrzuje, a dále, zda nenároková složka platu je případně nějak odvislá od počtu vydaných nezákonných rozhodnutí, kterými byli lidé poškozeni (tj. rozhodnutí zrušená soudem či nadřízeným orgánem v rámci mimořádných opravných či dozorčích prostředků).“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-110/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán příslušný odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu a oddělení personální odboru kancelář ředitele krajského úřadu (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Na základě informací shromážděných od příslušných odborů krajského úřadu Vám k jednotlivým bodům Vaší žádosti poskytujeme následující informace.

K odrážce 1. žádosti o informace:

Zaměstnankyně povinného subjektu paní Jitka Erbenová za měsíc leden 2024 vydala celkem 8 rozhodnutí o odvolání proti rozhodnutí o přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.).

K odrážce 2. žádosti o informace:

Z předmětných 8 vydaných rozhodnutí bylo potvrzeno 7 rozhodnutí a zrušeno 1 rozhodnutí.

K odrážce 3. žádosti o informace:

Žalobou bylo napadeno 1 rozhodnutí č.j. KUKHK-3400/DS/2024.

K odrážce 4. žádosti o informace:

Nenároková složka platu, jako je například osobní příplatek, je plně vázána na rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného vedoucího zaměstnance. Bez tohoto rozhodnutí zůstává fakultativním plněním. Jakmile je však zaměstnavatelem přiznána, stává se nárokovou složkou platu, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci v dané výši vyplácet. Podle ustanovení § 131 zákona č. 262/2006, zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce), je osobní příplatek nenárokovou složkou platu, ale po jeho přiznání rozhodnutím zaměstnavatele získává nárokovou povahu, a zaměstnavatel je povinen jej poskytovat. Kromě osobního příplatku rozeznává zákoník práce také odměnu (ustanovení § 134 zákoníku práce) a cílovou odměnu. Zatímco odměna je nenároková složka platu, cílová odměna podle ustanovení § 134a zákoníku práce je vyplácena tehdy, pokud zaměstnanec splní předem stanovená kritéria, a má tak povahu nárokové složky platu.

Vzhledem k tomu, že osobní příplatek byl jmenované úřednici přiznán již před lednem 2024 a od té doby se jedná o složku nárokovou, a že žádná další odměna vyplacena nebyla, celková výše nenárokové složky platu jmenované úřednice za měsíc leden 2024 činila 0 Kč.

K odrážce 5. žádosti o informace

Ve vztahu k platovým složkám úředníků Krajského úřadu Královéhradeckého kraje uvádíme, že nenároková složka platu není navázána na to, zda úředník potvrzuje většinu rozhodnutí.

Pokud jde o nezákonná rozhodnutí, nenároková složka platu není odvozována od počtu vydaných nezákonných rozhodnutí, která byla následně zrušena soudem či nadřízeným orgánem.

Toto sdělení Vám zasíláme do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí