Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje ,,Skály 2024“

9. 10. 2024 Autor: Tomáš Šebesta

Hlavním cílem cvičení, jehož tématem byla záchrana většího počtu osob ze skalního prostředí po náhlé změně počasí (bouřka), bylo prověření činnosti složek IZS Královéhradeckého kraje (HZS, ZZS, PČR), JSDH a SDH, majitelů Prachovských skal, Letecké záchranné služby a LS PČR, ZZS Libereckého kraje, místní samosprávy a dalších dotčených orgánů a subjektů. Dále bylo provedeno prověření příjmu většího počtu pacientů v nemocnici v Jičíně.

Samotné cvičení proběhlo v nepříznivých meteorologických podmínkách a i za přispění těžko přístupného terénu v místě zásahu, kreativitě figurantů a náročnosti činnosti zasahujících složek, se velmi přiblížilo reálné situaci.

K záchraně uvízlých osob s různými druhy zranění, použily zasahující složky širokou škálu technických prostředků, včetně prostředků pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou a technickým vybavením leteckých záchranářů. Všechny zraněné osoby se nakonec podařilo ať již pozemními trasami nebo za pomoci vrtulníku a leteckých záchranářů odtransportovat na stanoviště přednemocniční neodkladné péče.

Pracovníci oddělené krizového řízení KÚ KHK, kteří zde byli po celou dobu přítomni, se opětovně přesvědčili o vysoké profesionalitě příslušníků všech zasahujících složek IZS Královéhradeckého kraje a to ve velmi náročných podmínkách skalního prostředí Prachovských skal.

Fotogalerie