Součinnostní veterinární cvičení ,,Nákaza 2024“

25. 7. 2024 Autor: Tomáš Šebesta

Ve dnech 4 - 6. 6. 2024 se pracovníci oddělení krizového řízení KÚ Královéhradeckého kraje zúčastnili součinnostního veterinárního cvičení ,, Nákaza 2024“ v hospodářství VS Květušín a zařízení Olšina v Jihočeském kraji.

Každoroční pravidelné součinnostní veterinární cvičení „Nákaza 2024“ se uskutečnilo ve dnech 3. – 6. června 2024 v hospodářství ZS Květušín a v rekreačním zařízení Olšina (Jihočeský kraj). Cvičení bylo organizováno Ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnostní politiky a krizového řízení ve spolupráci se Státní veterinární správou (SVS) a složkami zásahových skupin Vojenské veterinární služby Armády ČR.

Cílem veterinárního cvičení bylo prověřit teoretickou a praktickou připravenost úředních veterinárních lékařů KVS SVS a zásahových skupin Vojenské veterinární služby AČR při podezření na šíření nebezpečných nákaz zvířat (africký mor prasat a aviární influenza). V rámci cvičení byla rovněž prezentována vybavenost pohotovostních středisek pro mimořádné situace SVS a technika Veterinární služby Armády ČR, které jsou používané při likvidaci nebezpečných nákaz zvířat.

Dne 5. června 2024 se uskutečnil ukázkový den součinnostního veterinárního cvičení pro širší okruh účastníků, v průběhu kterého pracovníci jednotlivých složek a subjektů prezentovali svoji činnost formou praktických ukázek zjišťování různých forem nákaz na různých druzích zvířat, doplněnou odborným výkladem k jednotlivým činnostem.

Průběh cvičení byl stejně jako v minulých letech velmi zajímavý, v teoretické části jednotliví přednášející přesně popisovali současnou nákazovou situaci na území našeho státu i v okolních zemích z pohledu jednotlivých veterinárních odborností, praktická část pak byla kromě tradičních ukázek zjišťování nebezpečných nákaz u zvířat obohacena o zajímavou ukázku příslušníků ornitologické služby AČR.

Pro pracovníky krizového řízení KÚ KHK byla účast na uvedené akci přínosem zejména k dalšímu rozšíření povědomí v dané oblasti. Setkání s odborníky veterinární služby a dalších specializací, spojené s debatou k aktuální situaci, týkající se především šíření různých forem nákaz u zvířat a opatřeními s tím souvisejícími, je z hlediska činnosti oddělení KŘ KÚ KHK nenahraditelnou formou při řešení vzniklých událostí v souvislosti s nákazou zvířat na území našeho kraje.

Fotogalerie