Aktivní útočník 2024 - taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje

24. 7. 2024 Autor: Tomáš Šebesta

Dne 9. 5. 2024 se v prostorách Univerzity Hradec Králové uskutečnilo taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje, jehož tématem byl útok ozbrojených pachatelů proti osobám nacházejícím se v prostoru univerzity.

Účelem cvičení, jehož se zúčastnili i pracovníci krizového řízení KÚ KHK, byla příprava složek IZS KHK na mimořádné události, podle níže uvedených typových činností:

  • ,,AMOK-útok aktivního střelce“
  • ,,Zásah složek IZS u mimořádné události s velkým počtem raněných q obětí“
  • ,,Psychosociální pomoc“
Cílem taktického cvičení bylo prověření a procvičení komplexní činnosti všech složek IZS Královéhradeckého kraje, které se ho zúčastnily a to dle postupů stanovených ve výše uvedených plánech typových činností. V jeho rámci byla prověřena zejména akceschopnost a činnost sil a prostředků jednotlivých složek IZS kraje, v podmínkách oznámení o mimořádné událost a v jejím průběhu.

Na základě poznatků z loňské tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, byla velká pozornost věnována aktualizaci kontaktů, systému vyrozumění a technické dokumentace ze strany samotné univerzity, ve spolupráci s PČR KŘP Královéhradeckého kraje, jako jednomu z důležitých faktorů, přispívajícímu k vyšší efektivitě zásahu při uvedeném typu mimořádné události, jehož hlavním cílem je zastavení a eliminace jednání ,,aktivního útočníka“ v co možná nejkratším čase a tím i minimalizace počtu obětí a zranění přítomných osob.

Součinnost příslušníků všech zasahujících složek v rámci zásahu proběhla na velmi vysoké úrovni, samotný zásah proti pachatelům-aktivním útočníkům, včetně jejich eliminace, proběhl ve velmi realistických podmínkách a s vysokou mírou profesionality zasahujících policistů. K navození takových podmínek přispělo i velmi početné zapojení vedení univerzity, členů akademického sboru, studentů i komparzistů a všech dalších zúčastněných osob, za což všem patří velké poděkování.

Závěrem lze konstatovat, že provedené cvičení zcela zřetelně ukázalo nutnost co nejužší spolupráce všech složek IZS kraje se všemi dalšími dotčenými subjekty, jako jednoho z klíčových faktorů vedoucímu k úspěšnému zásahu při vzniku uvedeného typu mimořádné události. A v neposlední řadě nelze opominout jeho preventivně-edukační charakter, který je v dnešní době vzhledem k problematice zajištění a ochrany vnitřní bezpečnosti velmi aktuální.

Fotogalerie