Zoo Dvůr má samici nosorožce z Německa, chce od ní mládě

12. 4. 2013 Autor: ČTK

(ČTK) - Do Zoologické zahrady Dvůr Králové nad Labem dnes nad ránem z německého Serengeti Parku Hodenhagen dorazila samice jižního bílého nosorožce Jessi. Chovatelé věří, že s dvorským samcem Natalem vytvoří pár, který bude mít mládě. Mohutná nosorožčí samice by se také měla stát hlavním lákadlem pro návštěvníky zoo v letošní sezoně. ČTK to řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

"Devatenáctiletá Jessi několikahodinový transport přestála v pořádku. Ráno vstoupila do stáje, kde se pozdravila s ostatními nosorožci," řekla Myslivečková. Ve volném výběhu by se návštěvníkům mohla ukázat za několik dnů. Původně chovatelé chtěli Jessi přivézt do Dvora již minulý týden. Samice se ale chovala značně nervózně, takže transport byl odložen o týden.

Jessi a Natal jsou jediní jižní bílí nosorožci, které zoo nyní chová. Více než čtyřicetiletý Natal pochází z divoké přírody. Do dvorské zoo byl přivezen v 70. letech minulého století při velkých transportech zvířat z Afriky organizovaných tehdejším ředitelem zoo Josefem Vágnerem. Pokud by se páru početí nedařilo, je zoo připravena sehnat mladšího samce. V plánech má i pořízení další samice.

Samici Jessi dvorská zoo z Německa získala výměnou za jiná zvířata. Již minulý týden do Hodenhagenu putovaly dvě gazely Thomsonovy, pár kudu velkých, samec přímorožce arabského, pár guerez angolských a dva mladí samci gepardů.

Dvorská zoo z nosorožců nyní chová hlavně černé, jichž má ve stájích více než desítku. Černé nosorožce zoo úspěšně množí a také vrací zpět do Afriky. V zoo žije i samice velmi vzácného severního bílého nosorožce. Čtyři severní bílé nosorožce dvorská zoo v roce 2009 odvezla do Afriky v rámci projektu Poslední šance na přežití. Zoologové věří, že v přirozeném prostředí se jim tento kriticky ohrožený druh podaří rozmnožit.

Jedním z hlavních cílů zoo v letošním roce je zastavení propadu návštěvnosti. Počet návštěvníků by zahrada chtěla zvednout až o 50.000 na 420.000 lidí. Pomoci jí k tomu má snížené vstupné a rozšíření okruhu pro pěší návštěvníky na úkor autosafari. Zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v hradeckém kraji.