Zastupitelé v pátek rozdělí dotace od státu i půl milionu z konta na odstranění škod po povodních

26. 6. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Kvůli rozdělení části z třicetimilionové státní dotace na odstranění prvních povodňových škod v obcích, které zasáhla červnová velká voda, se v pátek 28. června sejde na mimořádné schůzi Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Krajští zastupitelé rovněž rozhodnou o rozdělení pěti milionů korun z krajského krizového fondu a o půl milionu korun, které vynesla krajská povodňová sbírka.

„Stát již poskytl našemu kraji 30 milionů korun na odstranění prvotních povodňových škod. Tyto peníze rozděluje krajský úřad postupně podle požadavků obcí, které se na kraji shromažďují. Obce se také mohou hlásit o další peníze na opravy poškozených místních komunikací přímo na ministerstvu dopravy. V pátek chceme také rozdělit 536 tisíc korun, které se shromáždily na krajském povodňovém kontu,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

V Královéhradeckém kraji v souvislosti s povodněmi, které začátkem letošního června zasáhly více než 125 obcí, stále platí nouzový stav. Ten umožňuje pružnou organizaci prací, díky kterým obce odstraňují povodňové škody.