Stavbaři položí základní kámen nového digitálního planetária

26. 4. 2013 Autor: Jiří Hošna

Položením základního kamene začne výstavba unikátního digitálního planetária v Hradci Králové. Nová hvězdárna s moderním projekčním systémem a kapacitou kolem stovky sedadel bude stát zhruba sto milionů korun. Většinu financí na tento projekt se Královéhradeckému kraji podařilo získat z Evropské unie.

„Planetárium první návštěvníky přivítá nejdříve koncem příštího roku. V blízkosti stávající hradecké hvězdárny vyrostou nové budovy. Díky moderní technologii budou mít návštěvníci vesmír opravdu jako na dlani. Zařízení by mělo přispět i k většímu zájmu mladých a široké veřejnosti o vědu a výzkum v přírodovědných a technických oborech,“ řekl hejtman Lubomír Franc, který 30. dubna v 11:30 poklepem na základní kámen stavbu planetária zahájí.

Digitální planetárium naváže na prostory nynější hradecké hvězdárny. Bude mít kruhový sál s nakloněným hledištěm s až stovkou sedadel. Speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule. Digitální systém ji bude celou pokrývat několika projektory. „Návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i různými tematickými videofilmy z dalších vědních oborů,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu pak budou instalovány interaktivní expozice „Mikrosvět – makrosvět“ a „Energie – její formy a přeměny“, které budou návštěvníkům umožňovat, aby se stali aktivní součástí výstavy. Jednotlivé části expozic budou předvádět nejdůležitější fyzikální jevy a jejich projevy v přírodních procesech a umožní pochopit pojem energie a poznání jejích přeměn.

Cílem projektu je popularizovat vědu, techniku a přírodní obory u dětí i dospělých, nadchnout žáky pro studium přírodovědných a technických oborů.