Kraj vyhlásil sbírku na pomoc obcím, které postihla povodeň

10. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

Královéhradecký kraj vyhlásil finanční sbírku pro obce, které v regionu postihla ničivá povodeň. Svůj finanční příspěvek budou moci poskytnout všechna ostatní města a obce v kraji, jimž se ničivý živel vyhnul, a prokázat tak svou solidaritu. Pomoc ale mohou poskytnout i firmy či kdokoliv z obyvatel. Číslo speciálního konta je 107-5068790267/0100, příspěvky je na něj možné zasílat od dnešního dne.

„Kraj se rozhodl, že vyhlásí finanční sbírku ´Občané pro kraj´, která bude zaměřená přímo na pomoc poničeným obcím v našem regionu. Obeslali jsme všechny obce a velké firmy v kraji s výzvou, aby dle svých možností poskytly příspěvky na odstranění škod po povodních. Chtěli bychom, aby naši výzvu obce projednaly na svých červnových zastupitelstvech. Přispět mohou i jednotliví obyvatelé. Vybrané peníze budou rozděleny pouze mezi postižené obce v Královéhradeckém kraji,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Mezi nejhůře poničené obce v kraji patří Rudník, Hostinné a Svoboda nad Úpou. Kraj každé z nich poskytl v první fázi zálohu 150 tisíc korun na odstraňování následků povodní. Na pátečním mimořádném zasedání pro ně také rada kraje schválila dalších sto tisíc korun jako výjimečný dar. Kraj rovněž vyčlení na pomoc všem postiženým obcím v regionu ze svého rozpočtu pět milionů korun; záměr ještě musí schválit zastupitelstvo 17. června.