Kraj vyčlenil do krizového fondu na povodně pět milionů

17. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

O pět milionů korun posílil Královéhradecký kraj svůj krizový fond, ze kterého budou moci čerpat obce finance na odstraňování povodňových škod. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Rudník, Hostinné a Svoboda nad Úpou, kde velká voda ničila nejvíce, dostaly již dříve od kraje dohromady 750 tisíc korun na nejnutnější záchranné práce. Povodňová sbírka, kterou kraj vyhlásil, již vynesla přes 200 tisíc korun.

„Kraj navýšil svůj krizový fond z půl milionu korun na pět milionů. Měl by mít k dispozici i dalších 30 milionů od státu. Všechny tyto peníze bude moci podle příslušných pravidel proplatit obcím za odstraňování prvotních škod po povodních. Další peníze kraj poskytne ze sbírky, kterou před týdnem vyhlásil a na jejímž účtu se již sešlo více než 200 tisíc korun. Chtěl bych znovu poděkovat všem, kteří do ní přispěli, a prokázali tím svou solidaritu,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Příspěvek do sbírky mohou poskytnout všechna ostatní města a obce v kraji, jimž se ničivý živel vyhnul. Pomoc ale mohou poskytnout i firmy či kdokoliv z obyvatel. Na konto zatím poslalo peníze několik desítek jednotlivců, řada obcí i některé firmy.

Číslo konta: 107 - 5068790267/0100

Kraj dnes rovněž požádal dopisem o ukončení nouzového stavu v regionu k dnešnímu dni s výjimkou oblasti Jaroměře a Vrchlabí – Rudníku, kde by kraj chtěl prodloužit stav nouze do 24. června. V obou případech je to kvůli poničeným mostům, které je třeba demontovat. U obce Rudník je šest neopravitelných mostů. Po jejich demolici se zde budou stavět pilíře pro provizorní přemostění. Veškeré práce zde zřejmě skončí do konce července.