Kraj dá miliony na opravy památek a historických varhan

17. 6. 2013 Autor: Petr Vinklář

Téměř devět a půl milionu korun v letošním roce Královéhradecký kraj poskytne na opravy a rekonstrukce cenných památkových objektů, obnovu historických varhan či podporu kulturních aktivit. Pomůže tak mimo jiné s opravami řady církevních staveb, hradu Kost či s renovací vzácných varhan v kostele sv. Anny v Žirči. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé.

„I v letošním roce kraj podpoří 250 tisíci korun opravy jedné z nejcennějších památek na jeho území – gotického hradu Kost. Dalších 200 tisíc poskytne mimo jiné na odvlhčení zámku Barchov. Statisícové částky pomohou s rekonstrukcemi nejrůznějších církevních památek, například 300 tisíc půjde na obnovu kostela sv. Matouše v Dolanech u Jičíněvsi. Pokračovat bude i rekonstrukce úpické Dřevěnky s pomocí krajské dotace ve výši 400 tisíc korun,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Na podporu a rozvoj kulturních aktivit poskytne kraj letos dva miliony korun. Na záchranu varhan, které by bez zásadní rekonstrukce za několik let již nemohly sloužit lidem, pošle 1,2 milionu korun. Podpoří tak například dvěma sty tisíci obnovu varhan v Božanově a Žirči, stopadesátitisícovou dotací pak renovaci nástrojů v České Skalici, Ostružně, Veliši a Stračově. Celkově již kraj z grantu na obnovu historických varhan vyplatil od roku 2008 zhruba deset milionů korun, a přispěl tak na záchranu asi pěti desítek nástrojů. Jednou z podmínek udělení krajské dotace na obnovu je stáří nástroje nejméně 80 let.

Kraj těmito dotacemi podporuje péči o kulturní dědictví regionu. Dotace směřují do objektů, které nejsou v majetku kraje. Program kompenzuje jednotlivým vlastníkům památek zvýšené náklady, které proti běžné stavbě oprava památkově chráněného objektu vyžaduje.