Jaroměř, Svoboda, Nový Bydžov: místa bojující s velkou vodou. Škody v kraji se odhadují na desítky milionů

3. 6. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Přehrada Les Království dokázala zadržet stoletou povodeň, která se v noci na neděli prohnala Podkrkonoším a napáchala velké škody především v Hostinném a Rudníku. Přesto v kraji zůstává řada míst, která ohrožuje velká voda. Povodním nyní čelí především ve Svobodě nad Úpou, Jaroměři a na Novobydžovsku. Intenzivní déšť by měl podle meteorologů ustávat a situace by se měla zvolna uklidňovat. To jsou hlavní výstupy dnešního jednání bezpečnostní rady Královéhradeckého kraje, která se sešla dnes dopoledne.

„V Jaroměři se zlomil pilíř mostu, jehož lávka se zřítila, do řeky v případě zřícení celého mostu by vznikly velké komplikace. Ve Svobodě nad Úpou usilují o navrácení potoka zpět do jeho původního koryta: voda tam teče po krajské silnici a zaplavuje střed města. Ve Svobodě již od rána pomáhají dvě desítky hradeckých dobrovolných hasičů. Na padesátiletou vodu by se měli připravovat v Novém Bydžově. Kraj, jehož krizový štáb je v plném pracovním nasazení, je připraven poskytnout či zprostředkovat technickou či materiální pomoc,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

V Hostinném a Rudníku, kde bylo třeba evakuovat na 45 rodin, již mohou začít s odklízením povodňových škod a s jejich sčítáním. Podle předpovědi by se do těchto míst už povodeň vrátit neměla. „Odhaduji, že povodňové škody v našem kraji budeme počítat v desítkách milionů korun na soukromém obecním i krajském majetku. Z krajských škod již nyní vidíme poškozené silnice a mosty či podemleté svahy. Na přesná čísla je ještě brzy, protože velká voda zdaleka neopustila náš kraj,“ doplnil královéhradecký hejtman.

V rámci nouzového stavu mohou nyní především obce s rozšířenou působností hlásit své požadavky na případnou pomoc krajskému krizovému štábu. Ten se bude až do odvolání scházet denně od 8 hodin v sídle Královéhradeckého kraje.