Areály na východě Čech postupně končí s celotýdenním provozem

8. 4. 2013 Autor: ČTK

Skicentra na východě Čech o víkendu uvítaly tisíce lyžařů. Lidé platili za svezení na vleku či lanovce nižší ceny, což byl podle provozovatelů areálů jeden z důvodů, proč jich přijelo tolik. Některá velká střediska končí s celotýdenním provozem a lanovky spustí zase až o víkendu.

"Víkend byl velmi silný. V Janských Lázních to vypadalo jako v hlavní sezoně," řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá Hora - Pec.

Skiareálům pomohlo počasí, sice bylo pod mrakem, ale teploty klesly pod nulu a sníh vydržel kvalitní do pozdního odpoledne. "Sjezdovky jsou pevné po celý den, bylo tu okolo minus pěti stupňů," řekl Zdeněk Spilka ze špindlerovského areálu.

Skicentra teď nabízejí levnější skipasy. Například v Dolní Moravě se lyžuje o 30 procent levněji, v Janských Lázních je jízdné nižší o polovinu. Centrum ve Špindlerově mlýně například nabízí čtyřdenní skipas za cenu tří dnů.

Milovníci lyžování ještě mohou na hory vyrazit i po víkendu. V Deštném v Orlických horách prodloužili sezonu do 14. dubna. Stejně dlouho bude otevřený celý areál ve Špindlerově Mlýně, do 21. dubna potom budou v provozu pouze sjezdovky ve Svatém Petru a Horních Mísečkách.

"Od 1. května zahajujeme letní provoz. Letos sezonu končíme dřív, protože zájem opadává, lidé mají zimy plné zuby. Přes týden tu je 200 až 300 lidí," řekl Spilka.

Areál Říčky v Orlických horách končí sezonu tento víkend, zvažuje však, že spustí vleky ještě o dalším víkendu. Celotýdenní provoz dneškem končí i v Dolní Moravě, která plánuje otevřít centrum zase o víkendu a možná i ten další, když to klimatické podmínky dovolí, řekl ČTK Pavel Lukes z centra Sněžník.