Známe Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2021. Nejlepší párky vyrábějí v Havlíkově Dvoře

3. 6. 2021

V Královéhradeckém kraji začal dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se ucházelo 178 výrobků od 44 místních výrobců. Porota vybrala osm potravin, mezi nimiž je například kozí žervé z Krkonoš či Podorlická višňovice, které se budou moci pyšnit značkou Regionální potravina.

Známe Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2021. Nejlepší párky vyrábějí v Havlíkově Dvoře
Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2021. Foto: Festing

„Jsem nadšený, že v našem kraji působí tolik výrobců, kteří své řemeslo dělají poctivě a s láskou. Na kvalitě jejich produktů je to znát a bylo nesmírně těžké vybírat z přihlášených potravin ty nejlepší a nejchutnější. Děkuji všem, kteří se přihlásili, letošní ročník byl rekordní, hodnotili jsme 178 výrobků,“ uvedl radní pro oblast regionální rozvoje Adam Valenta, který byl jedním z členů hodnotitelské komise.

Porota udělila značku Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek Výrobce
Masné výrobky tepelně opracované Hovězí párky Havlíkův dvůr s.r.o.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Farmářský mazánek z mangalice s cibulí Ing. Jan Bošina, Vernéřovice
Sýry včetně tvarohu Kozí žervé Krkonošská kozí farma s.r.o.
Mléčné výrobky ostatní Farmářské mléko Karsit Agro, a.s.
Pekařské výrobky včetně těstovin Žitný kvasový chléb s otrubami Jiří Rudolf, Česká Skalice
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Karamelový větrník od prince Radka Luňáková, Černilov
Alkoholické a nealkoholické nápoje Podorlická višňovice Podorlická sodovkárna, s.r.o.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Brokolice ze Všestar Zemědělské družstvo Všestary
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců, a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V osmi kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 38 vzorků,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Známe Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2021. Nejlepší párky vyrábějí v Havlíkově Dvoře
Jedním z členů hodnotitelské komise byl i radní pro oblast regionální rozvoje Adam Valenta.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo užívat značku Regionální potravina, což značí, že výrobky jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Navíc jsou spojené s daným regionem a nezřídka se jedná o krajové speciality.

Hodnotitelské komise byly složené ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie