Známe Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2021. Nejlepší párky vyrábějí v Havlíkově Dvoře
V Královéhradeckém kraji začal dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se ucházelo 178 výrobků od 44 místních výrobců. Porota vybrala osm potravin, mezi nimiž je například kozí žervé z Krkonoš či Podorlická višňovice, které se budou moci pyšnit značkou Regionální potravina.
„Jsem nadšený, že v našem kraji působí tolik výrobců, kteří své řemeslo dělají poctivě a s láskou. Na kvalitě jejich produktů je to znát a bylo nesmírně těžké vybírat z přihlášených potravin ty nejlepší a nejchutnější. Děkuji všem, kteří se přihlásili, letošní ročník byl rekordní, hodnotili jsme 178 výrobků,“ uvedl radní pro oblast regionální rozvoje Adam Valenta, který byl jedním z členů hodnotitelské komise.
Porota udělila značku Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek | Výrobce |
Masné výrobky tepelně opracované | Hovězí párky | Havlíkův dvůr s.r.o. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Farmářský mazánek z mangalice s cibulí | Ing. Jan Bošina, Vernéřovice |
Sýry včetně tvarohu | Kozí žervé | Krkonošská kozí farma s.r.o. |
Mléčné výrobky ostatní | Farmářské mléko | Karsit Agro, a.s. |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Žitný kvasový chléb s otrubami | Jiří Rudolf, Česká Skalice |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Karamelový větrník od prince | Radka Luňáková, Černilov |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | Podorlická višňovice | Podorlická sodovkárna, s.r.o. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Brokolice ze Všestar | Zemědělské družstvo Všestary |
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo užívat značku Regionální potravina, což značí, že výrobky jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Navíc jsou spojené s daným regionem a nezřídka se jedná o krajové speciality.
Hodnotitelské komise byly složené ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.