Zkvalitnit stravování v regionu pomůže program Skutečně zdravá škola

6. 9. 2023

Královéhradecký kraj podporuje projekt Skutečně zdravá škola, který se zabývá udržitelným školním stravováním a vzděláváním o jídle. Zapojení škol i regionálních producentů do projektu je dobrovolné a kraj jim hradí náklady s ním spojené. Aktivně se programu účastní 15 mateřských a základních škol na území regionu.

„Program Skutečně zdravá škola sdružuje školní jídelny, do kterých dodávají potraviny regionální producenti, a tím podporuje lokální ekonomiku a potravinovou soběstačnost regionu. Pro školy je zapojení do programu jedinečnou příležitostí, jak své žáky, učitele, kuchaře a kuchařky, ale také rodiče seznámit se zdravým a udržitelným stravováním. Nejedná se tedy o projekt pouze pro školní jídelnu, ale je třeba do něj zapojit celou školu, zřizovatele a místní komunity,“ řekl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Školy zapojené do projektu plní postupné kroky k získání certifikátu bronzové, stříbrné a zlaté úrovně. Na území Královéhradeckého kraje se z 15 zapojených škol dvěma již podařilo získat bronzový certifikát.

Program Skutečně zdravá škola napomáhá udržitelnému rozvoji regionu a jeho potravinové soběstačnosti, protože motivuje a podporuje zemědělské a potravinářské producenty ke spolupráci s mateřskými, základními a středními školami. Mezi dvě základní oblasti podpory patří zásobování školních jídelen jejich regionálními produkty a vzdělávání prostřednictvím návštěv potravinářských a zemědělských provozoven. „Věříme, že spolupráce s Královehradeckým krajem přinese nejen více certifikovaných Skutečně zdravých škol v kraji, ale hlavně větší nabídku kvalitních čerstvých produktů ve školních jídelnách,“ říká Tom Václavík, ředitel programu.

Královéhradecký kraj podporuje program úhradou členských poplatků pro zapojené školy a producenty. Roční poplatek pro školy činí 2 400 korun a pro producenty 1 000 korun. Dále kraj školám hradí jednorázový poplatek za analýzu školní jídelny 3 000 korun a monitoring soli ve vydávaných jídlech ve výši 1 500 korun.

„Pro úspěšný rozvoj programu v Královehradeckém kraji je potřeba vytvořit širokou síť regionálních dodavatelů, kteří budou svou nabídkou schopni a ochotni zásobovat stovky školních stravovacích zařízení. Proto jsme se rozhodli regionální producenty motivovat a finančně podpořit úhradu členského poplatku,“ doplnil radní Adam Valenta.

Skutečně zdravá škola spoluutváří vazbu mezi zdravím lidí, společnosti a planety, a tím naplňuje strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, jež je ústředním prvkem Zelené dohody pro Evropu. Záštitu programu udělili ministři zemědělství a životního prostředí ČR. Program také doporučuje ministerstvo školství jako příklad inspirativní praxe, stejně tak jej doporučuje Národní síť Zdravých měst.

Program získal 1. místo v soutěži Ceny SDGs 2018, unikátní ocenění za naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN v Česku. Program byl také oceněn v mezinárodní soutěži SozialMarie 2019. Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii (Food For Life Partnership – FFLP), do něhož se od roku 2005 zapojilo více než 6 000 škol.

Více o projektu zájemci najdou na webu www.skutecnezdravaskola.cz