Záchranáři zažili Rozkoš na vlastní kůži. Konal se 20. ročník Rozkoš Rescue

24. 4. 2023

K přehradě Rozkoš u České Skalice se na konci dubna sjeli profesionální i neprofesionální záchranáři z celého Česka i Slovenska. Odehrál se zde 20. ročník záchranářského cvičení Rozkoš Rescue 2023, který organizuje Vodní záchranná služba ČČK Náchod. Mezi účastníky záchranářského cvičení nechyběli dobrovolní hasiči z okolí, studenti lékařských fakult či záchranářských škol. O vysoké úrovni akce svědčí každoroční účast profesionálních záchranářů, kteří si na Rozkoš pravidelně jezdí prověřit své znalosti i schopnosti na vodě i na souši.

Záchranáři zažili Rozkoš na vlastní kůži. Konal se 20. ročník Rozkoš Rescue

Celé cvičení připravujeme v systému stanovišť, kde jsou simulovány konkrétní události vyžadující zásah záchranářů. Letos jsme zařadili i inscenovanou dopravní nehodu, při které se střetla vojenská kolona s osobními automobily. Na tomto stanovišti se role figurantů ujali i příslušníci aktivních záloh Armády ČR. Velký důraz je vždy kladen na finální vyhodnocení zásahů na konkrétních stanovištích. Díky figurantům a použité výstroji i technice působí všechna stanoviště velmi reálně,“ vysvětluje Milena Vrábelová, která v rámci činnosti spolku náchodských vodních záchranářů organizuje Rozkoš Rescue již od prvních ročníků.

Cvičení se tradičně pojí s přehradou Rozkoš, kde je i základna Vodní záchranné služby ČČK Náchod. Spolek na přehradě dohlíží v letní sezoně na bezpečnost návštěvníků a disponuje technikou pro zásah na vodní hladině včetně motorových člunů.

Téma záchranářské činnosti je mi velmi blízké, a to nejenom vzhledem ke své předchozí profesi u policie, ale i nyní jako hejtman jsem velmi často, a to zejména v posledních letech, které přinesly řadu nepředvídatelných situací, v kontaktu a spolupráci s jednotlivými složkami IZS, k němuž záchranáři také patří. Také díky jim se vše doposud podařilo bez větších komplikací v našem kraji zvládnout. Nicméně, vídat záchranáře v sanitce či hasičském voze jsme zvyklí, ale o těch, kteří zachraňují naše životy ve vodě, toho často mnoho nevíme. A bohužel i podpora jejich činnosti bývá tak trochu na okraji," uvedl hejtman Martin Červíček, který organizátory i účastníky cvičení přijel na přehradu Rozkoš podpořit.

Záchranáři zažili Rozkoš na vlastní kůži. Konal se 20. ročník Rozkoš Rescue
Organizátory i účastníky cvičení přijel na přehradu Rozkoš podpořit hejtman Martin Červíček.

Hejtman ocenil práci členů spolku Vodní záchranné služby ČČK Náchod, a to nejenom za nasazení při organizaci cvičení, ale i za jejich činnost, která nespočívá pouze v samotných zásazích, ale také ve vzdělávání veřejnosti a výchově dalších záchranářů. Královéhradecký kraj bude podpoře cvičení Rozkoš Rescue pokračovat, ale mou snahou také bude při nejbližších jednáních, jak v rámci Asociace krajů ČR, tak na půdě Senát Parlamentu ČR, iniciovat diskuzi a následně vznik takových mechanismů, které by vodní záchranářství podporovaly systémově i v rámci celé republiky. Při záchraně lidských životů, a je jedno, zda je to na souši nebo ve vodě, jde často o vteřiny a správně poskytnutou pomoc, a proto si zaslouží všichni, kteří nasazují při výkonu této činnosti svoje zdraví a životy, aby měli pro svou přípravu adekvátní podmínky, vybavení a možnost své dovednosti neustále zdokonalovat,“ doplnil hejtman.

Fotogalerie