Výstava Má vlast cestami proměn doputovala do Hradce Králové. K vidění je do konce října

6. 11. 2023

Putovní výstava Má vlast cestami proměn – příběhy domova se z areálu Břevnovského kláštera přesunula do krajů ČR. Osm exteriérových panelů, které zachycují příběhy proměn různorodých objektů, je pro veřejnost nyní k vidění až do konce října na Pivovarském náměstí v Hradci Králové. Hlasovat o tu nejlepší proměnu letošního ročníku mohou zájemci na webu www.cestamipromen.cz/hlasovani.

do textu 1
Výstava Má vlast cestami proměn na Pivovarském náměstí v Hradci Králové

„Jubilejní 15. ročník putovní výstavy, jejíž hlavním partnerem i nadále zůstává náš kraj, má historicky poprvé dva pořadatele a stává se tak nově plně česko-slovenským. Královéhradecký kraj letos reprezentuje šest skvělých projektů z celkem 97 přihlášených proměn, které se poprvé nachází napříč Českou a Slovenskou republikou,“ řekl radní pro regionální rozvoj, granty a dotace Adam Valenta.

Výstava, která je k vidění na Pivovarském náměstí v Hradci Králové, představuje proměny z Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje. Celkem 23 staveb přibližuje osm panelů, které představují příběhy proměn a dokumentují stav před a po rekonstrukci. Osm z nich, přičemž dvě proměny jsou vítězové internetového hlasování z předchozího ročníku, se nachází na území našeho regionu. Výstava potrvá do konce října. Do Hradce Králové se přesunula z Nasavrk (okres Chrudim) a v listopadu poputuje do obce Lukavice (okres Ústí nad Orlicí).

do textu 2
Radní pro regionální rozvoj Adam Valenta na výstavě Má vlast cestami proměn na Pivovarském náměstí v Hradci Králové

Do 15. ročníku Putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova jsou za Královéhradecký kraj přihlášeny Blešno s proměnou obecního úřadu, Havlovice se záchranou hradu Vízmburk, Hradec Králové – Gayerova kasárna a jejich generální rekonstrukce a dostavba Muzea východních Čech, město Jaroměř s rekonstrukcí Wenkeova domu a oživením pevnosti Josefov a Nová Paka s opravou výpravní budovy železniční stanice.

Jubilejní 15. ročník výstavy má historicky poprvé dva pořadatele. Ke spolku Cestami proměn se přidalo Konzorcium Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska. Hlavním partnerským krajem nadále zůstává Královéhradecký kraj.

Hlasovat o té nejlepší proměně může veřejnost na Hlasování o nejlepší proměně ročníku 2023/2024 a zároveň je možné přihlašovat proměny do 16. ročníku, a to do konce roku 2023.

Podrobný popis přihlášených proměn z Královéhradeckého kraje 2023/2024:

Blešno | Proměna obecního úřadu

Havlovice | Záchrana hradu Vízmburk

Hradec Králové | Gayerova kasárna – generální rekonstrukce a dostavba Muzea východních Čech

Jaroměř – Josefov | Oživení pevnosti

Jaroměř | Rekonstrukce Wenkeova domu

Nová Paka | Oprava výpravní budovy železniční stanice

Fotogalerie