Vyšlo květnové číslo U nás v kraji

14. 6. 2023

Zpravodaj U nás v kraji vychází každý měsíc v roce kromě července a srpna a je distribuován do každé domácnosti v Královéhradeckém kraji. Čtenáři v něm naleznou to nejzajímavější, co se v kraji za uplynulý měsíc odehrálo.

Vyšlo květnové číslo U nás v kraji

Z obsahu vybíráme

Modernizace rychnovské nemocnice začala

V areálu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou dnes začaly stavební práce dlouho očekávané modernizace a stavby nového pavilonu urgentního příjmu. Na stavbu a vybavení Královéhradecký kraj vynaloží zhruba 880 milionů korun. Dotací ve výši 300 milionů korun kraji přispěje na investici stát, dalších 130 milionů kraj získá z evropských fondů. Projekt je klíčovou investicí pro rozvoj celého Rychnovska.

Kraj i ochránci přírody vyzývají k obezřetnosti před vlky

Královéhradecký kraj upozornil obce na Trutnovsku a Rychnovsku na výskyt vlků s menší mírou plachosti. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) uvedla, že v Podkrkonoší v posledních týdnech dochází během dne k opakovaným pozorováním jednoho či dvou vlků, kteří se přiblíží do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka.

Na podporu Broumova, jako Evropského hlavního města kultury, kraj případně uvolní přes 100 milionů korun

Královéhradecký kraj poskytne Nadačnímu fondu Broumov – město kultury dotaci ve výši 107,2 milionu korun, pokud uspěje v soutěži o titul Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK). Cílem kraje je podpořit Broumov na Náchodsku, který se dostal mezi finalisty soutěže. Čerpání dotace bude rozloženo mezi roky 2023 až 2029, v průměru je to 11,2 milionu ročně. Poskytnutí dotace schválili na konci března krajští zastupitelé.

Jičínské muzeum se dočká historické modernizace za 40 milionů korun. Většinu pokryje dotace

Regionální muzeum a galerii v Jičíně čeká historická proměna, na jakou čekaly jeho expozice 30 let. Letos v září se muzeum pustí do modernizace svých expozic, které přinesou novátorství, hravost a interaktivitu. Budou tak splňovat nároky muzejnictví 21. století. Rekonstrukce vyjde na bezmála 40 milionů korun. Z toho 33 milionů korun pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), zbytek zaplatí Královéhradecký kraj.

Kraj ocenil významné osobnosti regionu

Královéhradecký kraj během slavnostního galavečera ocenil 18 významných osobností regionu. Mezi laureáty jsou lékaři, vědci, podnikatelé, sportovci i učitelé. Nejvyšší krajské ocenění, Řád Královéhradeckého kraje, obdržel světoznámý hudební skladatel a opočenský rodák Luboš Sluka.

Až tisíc jídel denně bude schopen připravit nový stravovací provoz náchodské nemocnice

Královéhradecký kraj hledá stavební firmu na rekonstrukci a přístavbu stravovacího pavilonu v areálu Oblastní nemocnice Náchod a zároveň dodavatele kompletní gastrotechnologie. V nové dvoupodlažní přístavbě vznikne prostor pro moderní systém rozdělování a servírování jídel a potřebné technické zázemí. Rekonstrukcí zároveň projdou obě patra stávajícího stravovacího pavilonu. Zahájení přestavby kraj plánuje na podzim letošního roku. Předpokládané náklady stavebních prací včetně vybavení vyjdou na bezmála 58 milionů korun.

Dostupné i online

Pokud jste aktuální číslo zpravodaje nedostali do schránky, volejte na telefonní číslo 495 817 111, nebo nám napište na email: unasvkraji@kr-kralovehradecky.cz. Do zprávy uveďte vaši adresu a my zařídíme nápravu.

U nás v kraji si můžete vyzvednout také osobně, a to v patnácti obcích s rozšířenou působností, konkrétně v místních turistických informačních centrech.

Magazín si můžete přečíst také v elektronické podobě na krajských webových stránkách, kde naleznete i archiv starších čísel.

Přejeme vám inspirativní čtení.