Volby 2024: Voliči zvolí nové krajské zastupitelstvo i senátora za Náchodsko

23. 9. 2024

V pátek 20. a sobotu 21. září obyvatelé Královéhradeckého zvolí, kdo na další čtyři roky usedne v 45členném krajském zastupitelstvu. Vedle toho voliči vyberou také senátora za senátní obvod 47 Náchod. Druhé kolo senátních voleb se případně uskuteční 27. a 28. září.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje v srpnu zaregistroval všech 13 subjektů, které podaly kandidátní listinu pro volby do krajského zastupitelstva. O post senátora za Náchodsko se uchází tři kandidáti. Celkem se v pátek a sobotu v 448 obcích a městech regionu otevře 918 volebních okrsků.

Seznamy volebních okrsků a kontakty jsou k dispozici v sekci Volby.


 

Základní informace k volbám:

Volič musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky

  • platným občanským průkazem,
  • platným cestovním pasem České republiky.
     
Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství České republiky potřebným dokladem, nebude mu hlasování umožněno.

Volič obdrží od okrskové volební komise prázdnou úřední obálku opatřenou úředním razítkem. Na požádání mu komise vydá i sadu hlasovacích lístků.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

S úřední obálkou a hlasovacími lístky se musí volič odebrat do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků.  Jinak mu nebude hlasování umožněno. Volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek pro politickou stranu, politické hnutí nebo koalici, pro kterou se rozhodl hlasovat. Na hlasovacím lístku, který vkládá do prázdné úřední obálky, může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 kandidátů vyznačit, kterému z nich dává přednost (udělení preferenčního hlasu).

Volič musí dbát na to, aby do úřední obálky vložil pouze jeden hlasovací lístek, jinak je hlas voliče neplatný. Při souběhu voleb musí být hlasovací lístek vložen do úřední obálky téže barvy, jinak je hlas voliče také neplatný.

Neplatné jsou rovněž hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky.

Volič hlasuje tak, že úřední obálku s vybraným hlasovacím lístkem vloží před okrskovou volební komisí do volební schránky.

S voličem, který nemůže pro tělesnou vadu vybrat zvolený hlasovací lístek anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho vybrat a vložit do úřední obálky, a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

Další informace jsou k dispozici na webu Ministerstva vnitra ČR.