Volbu školy žákům usnadňuje Prezentace středních škol a zaměstnavatelů

26. 10. 2023

Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje i letos pořádá inspirativní Prezentaci středních škol a zaměstnavatelů napříč regionem. Veletrhy se konají postupně od konce září do začátku listopadu a jsou určené zejména žákům osmých a devátých tříd základních škol a jejich rodičům, kteří řeší výběr střední školy či povolání. Doplňkem bohaté prezentace škol je také Živá knihovna povolání, která umožňuje žákům vyzkoušet si zajímavé profese na vlastní kůži a seznámit se s firmami v okolí.

do textu 2

„Účast na prezentaci středních škol je letos bohatá, což svědčí o tom, že její pořádání má opravdu smysl a je pro žáky přínosné. Převážně současným deváťákům umožňuje vybrat tu nejvhodnější školu, setkat se se současnými pedagogy i žáky, zeptat se na jakékoliv otázky spojené se studiem a představuje i možnosti uplatnění v jednotlivých oborech. Její přidanou hodnotou je také propojování školy se zaměstnavateli napříč celým krajem,“ řekl radní Adam Valenta.

Prezentace středních škol a zaměstnavatelů začala v Rychnově nad Kněžnou, poté se přesunula do Trutnova, Jičína a koncem minulého týdne se uskutečnila v Hradci Králové. Její poslední veletrh se koná v pátek a sobou od 3. do 4. listopadu v Sokolovně Náchod.

Veškeré podrobné informace zájemci najdou na webu www.vybiramstredni.cz

do textu 1

Součástí Prezentace středních škol a zaměstnavatelů v Hradci Králové byla také Živá knihovna povolání. Účastnily se jí předem registrované školy z Královéhradeckého kraje se svými žáky posledních ročníků. Během hodinového workshopu se představilo šest firem, a to interaktivní formou, prakticky a s možností dotazů.

„Živá knihovna povolání umožňuje žákům opravdu pochopit a osahat si jednotlivá zaměstnání, což může hrát zásadní roli v jejich rozhodování, kam na střední školu. V hradeckém Aldisu si pro žáky připravily program například firmy M-SILNICE, ČEZ Distribuce nebo Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dozvěděli se tak více o práci stavebního technika, elektromontéra, všeobecné setry nebo konstruktéra,“ okomentoval Živou knihovnu povolání radní Adam Valenta.

do textu 3

Živou knihovnu povolání organizuje Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

Fotogalerie