Větší a úspěšnější, na druhém ročníku Burzy filantropie se vybralo přes půl milionu korun

27. 9. 2024

Druhý ročník Burzy filantropie v Královéhradeckém kraji skončil skvělým výsledkem. Na podporu neziskových projektů se podařilo vybrat 551 tisíc korun, což je o pětinu více než v loňském roce. Díky Donátorům z řad soukromého i veřejného sektoru budou moci hendikepovaní jezdit na kole, pomoc dostanou maminky dětí s postižením i truchlící nad ztrátou potomka.

Větší a úspěšnější, na druhém ročníku Burzy filantropie se vybralo přes půl milionu korun

„Jsem nesmírně hrdý na náš kraj, že dokáže uspořádat takto prospěšnou akci a spojit soukromý, veřejný i neziskový sektor. Donátoři přesně vidí, na jaké konkrétní účely jejich peníze půjdou a zástupci přihlášených organizací takto získají prostředky na unikátní a prospěšné projekty, které se ale vymykají hranicím běžně podporovaných oblastí. Letos máme více Donátorů, vybrali jsme i o sto tisíc více, tak věřím, že takto skvělá akce bude pokračovat a dál jen stoupat,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

  • Zažít vítr ve vlasech – cykloterapie pro lidi s postižením
Jičínská obecně prospěšná společnost Apropo získala podporu na pořízení speciální cyklorikšy. Díky její speciální konstrukci se i klienti s těžkým postižením mohou projekt na kole.
  • Od knih k sebevědomí
Spolek Aspekt podporuje společenské a pracovní uplatnění lidí se zdravotními potížemi. Aby byly jejich služby ještě kvalitnější a komplexnější, u Donátorů letos uspěl jejich projekt na vybavení pracovišť v Náchodě, Broumově a Rychnově knihami z oblasti seberozvoje. Klienti tak získají možnost a také podporu pro zlepšování schopností, které je zaujmou či baví.
  • S řezacím plotrem si ostudu neuřízneme!
I když mají klienti Centra Orion kombinované postižení, svou pílí a šikovností dokáží ovládat grafické programy a vytvářejí vlastní originální grafické návrhy. Potíž je ale s následnou výrobou předmětů – například v podobě odznaků. S tím jim díky Burze filantropie pomůže samořezací plotr, pro řezání nejrůznějších materiálů od vinylových a nažehlovacích fólií přes samolepící papír a filc až po textil nebo koženku, který jim práci značně usnadní.

Fotogalerii z letošní Burzy filantropie si můžete prohlédnout zde

  • Výroba a předání kola pro handicapovaného Radimka
Spolek Černí koně se věnuje mimo jiné výrobě handbiků. Donátoři podpořili jejich projekt na výrobu e-tricyklu pro jedenáctiletého Radima s dětskou mozkovou obrnou, který mu pomůže překonávat handicapy plynoucí z jeho nemoci a užívat si pohyb v přírodě.
  • Krabice, kterou nechcete, je nakonec tím nejcennějším, co máte
Podporu získal i projekt takzvaných memoryboxů. To jsou terapeutické pomůcky sloužící k uchování vzpomínek na miminko, které zemřelo. V první chvíli umožňuje zdravotníkům nabídnout „hmatatelnou pomoc" rodičům a provází rodinu během procesu truchlení. Spolek Dítě v srdci pečlivě volí jejich obsah a dodává je do nemocnic či přímo rodičům.

 

Větší a úspěšnější, na druhém ročníku Burzy filantropie se vybralo přes půl milionu korun

 

  • ART BRUT ateliér – místo pro umělce tvořící navzdory duševnímu onemocnění
Spolek Péče o duševní zdraví vytvoří díky Burze filantropie umělecký ateliér a galerii v Hradci Králové, ve kterém se budou moci realizovat jejich hendikepovaní klienti a kde budou moci svoji tvorbu také prezentovat, aby nekončila jen v šuplíku.
  • Připravené ptáče dál doskáče
Na otázku rodičů hendikepovaných dětí: „Co s ním bude po škole?“ pomáhá odpovídat organizace Pferda. Ta získala podporu na projekt, který pomáhá rodinám, především tedy studentům s postižením, s přechodem ze školy do běžného dospělého života a do práce. Tento přechod se uskutečňuje zejména prostřednictvím stáží a praxí v sociálních podnicích a spřátelených firmách, za podpory asistentů.
  • Úsměv pro pečující mámy
Pečovat o dítě s těžkým postižením je velice náročné. Maminky na děti často zůstávají samy, děti potřebují nepřetržitou péči. Sdružení Neratov uspělo na Burze filantropie a získalo prostředky na psychoterapii pro 19 maminek, které pečují o postižené děti, aby se necítily osamělé, separované a ponechané osudu.
  • Dopoledne do práce, odpoledne na výlety!
Organizace Skok do života získala prostředky na spolufinancování nové devítimístné dodávky, kterou mohou své klienty s hendikepem vozit do zaměstnání. Díky tomu jim pomáhají bydlet ve vlastním chráněném bydlení a zůstávat do maximální možné míry samostatnými. V odpoledních hodinách s nimi pak stejnou dodávkou podnikají různé výlety za novými zážitky a přáteli.
  • P(R)OTKÁVÁNÍ
Projekt P(r)otkávání vytvořily pěstounky, které chtějí zvyšovat povědomí o pěstounské péči a zapojit širší komunitu do péče o ohrožené děti tak, aby žádné dítě nemuselo skončit v ústavní péči.

Noví i stálí Donátoři

Větší a úspěšnější, na druhém ročníku Burzy filantropie se vybralo přes půl milionu korun

Do letošního ročníku se přihlásilo 25 projektů a 12 z nich získalo od následujících Donátorů:

  • AVEFLOR, a. s. (výrobce zdravotnických prostředků, léčiv a kosmetiky);
  • ASSA ABLOY Opening Solutions CZ, s. r. o. (zabezpečovací firma);
  • Cerea, a. s. (obchodní společnost s obilovinami a olejninami);
  • soukromý Donátor Josef Bárta;
  • soukromý Donátor Martin Červíček;
  • soukromý Donátor Rudolf Kasper;
  • soukromý Donátor Radek Zelenka;
  • Statutární město Hradec Králové;
  • Královéhradecký kraj;
  • Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje;
  • KONZUM, obchodní družstvo (prodejce potravin);
  • MICRORISC, s. r. o. (technologická firma);
  • Wamak cz, s. r. o. (marketingová agentura).
Donátoři a veřejnost v internetovém hlasování vybrali 10 postupujících projektů do finále. Zde zástupci jednotlivých organizací prezentovali své záměry a odpovídali na doplňující otázky. Na jeden projekt mohlo finančně, materiálně či jinou formou pomoci přispět více Donátorů. Maximální výše žádosti o podporu byla 50 tisíc korun, ale Donátoři mohli tuto částku překročit.

 

Celkem se na druhé Burze filantropie v Královéhradeckém kraji vybralo 551 tisíc korun. Pravidla soutěže umožňují Donátorům udělit takzvanou „divokou kartu“ a podpořit i projekt, který nebyl vybrán k prezentaci ve finále. Tím se stal florbalový klub FbC Hradec Králové, z. s., který díky Burze filantropie získal prostředky na uspořádání turnaje pod širým nebem pro žáky 1. a 2. tříd základních škol na Královéhradecku a také obecně prospěšná společnost Aufori, která do Burzy filantropie přihlásila projekt Profi šicí stroje pro Švadlenky.

Burza filantropie vznikla před 13 lety v Pardubickém kraji. Loni se její působení rozšířilo do Královéhradeckého a Zlínského kraje. Celkem se do dnešního dne podařilo vybrat 22 808 286‬ korun, které podpořily 604 projektů.