V září pokračuje projekt Živoucí pomezí na Broumovsku

29. 8. 2024

Muzeum Náchodska v září pokračuje v projektu Živoucí pomezí a připravilo workshopy v krajině Kladského pomezí a Broumovska. Zájemci se mohou těšit na třídenní program, během kterého se vydají na pouť na Ostaš, užijí si výtvarný i zvukový workshop a také performance s tematikou jídla.

V září pokračuje projekt Živoucí pomezí na Broumovsku

Třídenní program se uskuteční od 13. do 15. září. Zúčastnit se lze celé akce nebo jen jejích vybraných částí, ale workshopy mají omezenou kapacitu. Pořadatelé proto doporučují včasnou registraci na webových stránkách Muzea Náchodska.

Prvním workshopem je poutní vycházka na Ostaš nazvaná Poutníku, nahlédni do nitra sebe i skal. Ta se uskuteční v pátek 13. září od 15 hodin a průvodcem bude zkušení poutník Tomáš Gavlas. Procházka vychází z poutní tradice, ale budou ji doplňovat témata z aktuálních životů.

V sobotu dopoledne se uskuteční výtvarný workshop nazvaný Změna pohledu s lektorkou Kateřinou Šichanovou. Ten bude zaměřen na pozorování okolní krajiny a práci v plenéru. „V průběhu procházky Broumovskými stěnami tak budeme zkoumat materiály, zaznamenávat realitu a doplňovat místa o drobné prostorové intervence. V odpoledních hodinách poté proběhne performance s tematikou jídla nazvaná Objev chutě krajiny. Společně s Heidi Hornáčkovou se vydáme na cestu do antropologie jídla, během které prozkoumáme regionální tradice, kulinářské dědictví i vize krajiny Broumovska. Vydáme se také na procházku lesem a ukážeme si, jak zodpovědně sbírat místní rostliny, byliny i houby,“ uvádějí pořadatelé.

Posledním workshopem třídenního programu bude nedělní zvukový workshop. Ten nese název Lesní písně a lektorkou nám bude Edka Jarząb. Zájemci si vyzkouší improvizaci i zpěv a budou objevovat zvláštnosti akustiky skal.

Vstupné na jednotlivé workshopy je 100 Kč, v případě zájmu o celý program je připravená zvýhodněná cena 300 Kč. Více informací o jednotlivých workshopech a registraci naleznete na webových stránkách Muzea Náchodska.