V Hlušicích vyroste dílenský areál pro novobydžovskou střední školu

26. 6. 2024

Královéhradecký kraj vyhlásil veřejnou zakázku na stavbu dílenského areálu Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov pro její odborné pracoviště v Hlušicích. Projekt v předpokládané hodnotě 90,2 milionu korun bez DPH zahrnuje kompletní výstavbu nových dílen, nákup nových technologií a potřebného vybavení pro výuku praktických dovedností.

„Pro žáky všech odborných škol je důležité, aby své praktické dovednosti získávali v takovém vzdělávacím prostředí, které odpovídá nejnovějším technologickým a pedagogickým požadavkům, což je nezbytné pro jejich úspěch v dnešní konkurenci na pracovním trhu. Věřím, že modernizace dílenského areálu v Hlušicích bude dlouhodobým přínosem pro novobydžovskou střední školu i velkou motivací pro budoucí zájemce o studium,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za krajské školství.

V Hlušících vyroste dílenský areál pro novobydžovskou střední školu

Na odloučeném pracovišti Střední technické a řemeslné školy Nový Bydžov v Hlušicích vznikne nový objekt rozdělený na dvě části s veškerými instalacemi elektrorozvodů a vodní přípojky s pitnou vodou. Přízemí bude sloužit pro teoretickou výuku, stavbaři zde vybudují odborné a přednáškové učebny, kanceláře, šatny mistrů odborného výcviku, hygienická zázemí, šatny pro provozní personál, úklidové a skladové prostory.

V druhé části určené pro praktickou výuku vzniknou dílny s novým vybavením, technické zázemí například pro skladování olejů, příruční sklady a hygienická zázemí. Na střechu stavbaři umístí fotovoltaické panely a dešťové vody ze střechy svedou do akumulační nádrže se zpětným využíváním pro splachování toalet. Z retenční nádrže se dešťové vody budou vypouštět regulovaným odtokem do obecní kanalizace. Celý objekt nabídne bezbariérovost, dojde i na úpravy okolních zpevněných ploch.

„Stavební práce bychom chtěli zahájit koncem srpna 2024 s předpokládaným termínem dokončení na podzim 2025. Nyní v rámci vyhlášení zakázky hledáme zhotovitele, který dokáže splnit vysoké požadavky na kvalitu a efektivitu. Financování celého projektu za více jak 90 milionů korun zajistíme z krajského rozpočtu, podpora vzdělávání a odborné přípravy mladých lidí je naší dobrou investicí do budoucna,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

Firmy své nabídky k této veřejné zakázce mohou podávat pouze elektronicky, a to prostřednictvím certifikovaného elektronického nástroje E-ZAK, který je dostupný na adrese https://zakazky.cenakhk.cz do 22. července 2024.

V letošním školním roce navštěvuje Střední školu technickou a řemeslnou 600 žáků. Na pracovišti v Novém Bydžově se vzdělává 282 žáků v oborech vzdělání s výučním listem cukrář, řezník-uzenář, kuchař-číšník, elektrikář-silnoproud a autoelektrikář a v maturitním oboru dopravní prostředky. Na kmenovém pracovišti v Hlušicích se vzdělává 318 žáků v oborech s výučním listem mechanik opravář motorových vozidel a opravář zemědělských strojů, v nástavbových oborech provozní technika a technologie potravin.

Škola kromě výuky také realizuje řadu vzdělávacích kurzů a účastní se různých projektů jako například Tatra do škol, Automechanik junior a či Mechanic Academy, na jehož profinancování se Královéhradecký kraj jako zřizovatel školy podílí ze 70 %. Tento projekt podporuje mládež v technickém vzdělávání a praxi. Jedním z velkých úspěchů tohoto projektu je ostrá účast absolventa Filipa Bajory v týmu Czech SAMURAIS na Dakaru 2023, kterou získal za vítězství v soutěži pro mladé mechaniky Tatra do škol, vyhlášené kopřivnickou automobilovou společností.

V Hlušících vyroste dílenský areál pro novobydžovskou střední školu