V areálu školního statku v Hořicích vyroste nová budova pro odbornou výuku

23. 10. 2024

Královéhradecký kraj hledá stavební firmu pro stavbu nových školních dílen Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice. V příštích dvou letech by měla v areálu školního statku v Hořicích proběhnout demolice haly a výstavba nového objektu pro odbornou výuku. Připravovaná novostavba koncepčně naváže na předchozí modernizaci cvičné stáje pro skot, kterou kraj v areálu dokončil v roce 2018.

V areálu školního statku v Hořicích vyroste nová budova pro odbornou výuku
Areál školního statku prošel rozsáhlou rekonstrukcí už v roce 2018.

Předmětem nového projektu je novostavba školních dílen pro odbornou výuku učňovské mládeže. Před stavbou dojde k odstranění stávající haly, která sloužila jako sklad hnojiv.

Výběr vítěze tendru by měl proběhnout v první polovině příštího roku. Stavba by pak měla být hotová, v souladu s dotačními podmínkami, nejpozději v listopadu 2026.

Předpokládaná hodnota investice převyšuje 83 milionů korun včetně DPH, z čehož by téměř 74 milionů korun měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP2). Dotační management má na starost krajské Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI).

V nové budově budou školní dílny, učebny, hygienické zázemí pro žáky a pedagogy, sborovna, kabinety pedagogů, kuchyňka a technické zázemí. Stavební práce budou probíhat za plného provozu statku.

V areálu školního statku v Hořicích vyroste nová budova pro odbornou výuku
Modernizace v roce 2018 zahrnovala mimo jiné rekonstrukci stáje pro dojnice a jalovice a úpravu stávajících stájí pro výkrm býků.

Školní statek v Hořicích je školním hospodářstvím zajišťujícím praktické vyučování žáků. Vedle toho statek produkuje rostlinnou i živočišnou výrobu, která zajišťuje jeho částečnou ekonomickou samostatnost.

Hospodaří na 274 hektarech zemědělské půdy, z toho 242 hektarů tvoří orná půda. V oblasti rostlinné výroby se zaměřuje na produkci řepky, hrachu, cukrové řepy a kukuřice na siláž. Součástí produkce školního statku je živočišná výroba, kde se vedle skotu chovají koně, ovce, kozy, králíci, husy a slepice. Odběr mléka zajišťuje mlékárna Pragolaktos. Provoz si školní statek zabezpečuje vlastními mechanizačními prostředky, při sklizni spolupracuje s partnerskými firmami.

V roce 2018 kraj dokončil projekt Modernizace cvičné stáje pro skot za více jak 90 milionů korun, který z většiny pokryla evropská dotace. Modernizace zahrnovala rekonstrukci stáje pro dojnice a jalovice, úpravu stávajících stájí pro výkrm býků, hnojiště pro skladování chlévské mrvy, úpravu silážních žlabů, skladovací jímky pro odpadní vody, dojírny a vybudování nezbytné infrastruktury. Součástí investice bylo kromě staveb i pořízení nové mechanizace, například manipulátoru či traktoru, výpočetní techniky a zřízení moderní učebny.

Fotogalerie