Na festivalu Za poklady Broumovska vystoupí žesťové kvinteto Prague Brass Quintet

12. 7. 2023

Královéhradecký kraj srdečně zve na koncert souboru PBtet – Prague Brass Quintet, který vystoupí v rámci zastřešujícího tématu Dech jako fenomén na festivalu Za poklady Broumovska. Žesťové kvinteto zahraje v otovickém kostele sv. Barbory v sobotu 15. července od 18 hodin. Dobrovolné vstupné přispěje na obnovu kostelů broumovské skupiny.

do textu

Každoroční a tradiční součástí festivalu Za poklady Broumovska je také podpora mladé generace, mezi kterou patří i žesťové kvinteto PBtet – Prague Brass Quintet. Skládá se z teď už bývalých studentů žesťového oddělení Akademie múzických umění v Praze a společně vystupuje od roku 2016. Největším úspěchem tělesa je vítězství na mezinárodní soutěži Jeju International Brass&Percussion Competition 2019 v Číně. PBtet – Prague Brass Quintet se skládá z pěti členů, kterými jsou Daniela Roubíčková – lesní roh, Walter Hofbauer a Karel Honse – trubky, Barbora Kolafová – trombon a Jakub Chmelař – tuba.

Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek přispěje na pomoc kostelům broumovské skupiny.

Program koncertu

  • D. Scarlatti: Sonata K 519, arr. James H. DeCorsey
  • T. Albinoni: Sonata St Mark
  • S. Rachmaninov: Ave Maria, arr. Scott Hartman
  • A. Dvořák: Suita z opery Rusalka, arr. Miroslav Kopta
  • C. Debussy: Gollywog's Cakewalk
  • Jan Kučera: The four-color suite * skladba rezidenčního skladatele festivalu
  • J. Williams: Cantina Band from Star Wars, arr. Jan Kaňka
  • I. Berlin: Putting´on the Ritz
Hudební festival Za poklady Broumovska se koná od začátku května do 2. září a každé léto otevírá brány unikátní skupiny broumovských kostelů, které rozeznívá podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i zahraničí. Genius loci broumovského regionu, benediktinská historie a architektura zasazená do nádherné krajiny, to vše ve spojení s klasickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru festivalu, který se prostřednictvím špičkové hudby dostává do srdcí posluchačů. Festival udržuje dlouhodobé cíle v podobě podpory mladé nastupující generace umělců, upozorňování na kritický stav kostelů a popularizace klasické hudby ve všech jejích podobách široké veřejnosti.

Letošní již 18. ročník festivalu se koná pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka, ministra kultury Martina Baxy a kardinála Dominika Duky.

Více informací zájmeci najdou na Facebooku Za poklady Broumovska.