Stašová, Lewandowská a Hádek. Festivalové ceny jsou rozdány! Hrnec smíchu má Aristokratka ve varu

23. 9. 2024

Celkem 11 soutěžních komedií, 3100 diváků a 7992 sekund smíchu. Takový je závěrečný účet 46. ročníku Festivalu české filmové komedie Nové Město nad Metují, kdy Královéhradecký kraj je jedním z jeho partnerů. Na slavnostním zakončení letočního ročníku festivalu byly předány ceny odborné poroty, ceny diváků a ceny za nezapomenutelné role v komediálních filmech.

Porota největším počtem cen ocenila snímek Lítá v tom – cena za hudbu pro Michala Šupáka, cena Vladimíra Suchánka za výtvarný počin za kameru pro Tomáše Juríčka, cena za režii pro Tomáše Dianišku. Komedie Lítá v tom si odnesla i hlavní cenu festivalu ZLATÝ PRIM. Generálním partnerem ceny a festivalu je ELTON hodinářská, výrobce hodinek Prim.

Cenu za nejlepší scénář získali Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček za film Přišla v noci.

Cenu za ženský herecký výkon získala Českým lvem ověnčená Simona Peková za roli ve filmu Přišla v noci. “To je pro mě obrovské překvapení. Chtěla bych poděkovat divákům, protože diváci náš film milují! Ještě před rokem mě 95 procent z vás neznalo. Představte si, že teď mám už i indiánskou přezdívku, a to ta, co vykouřila stolek,” glosovala herečka.

Cenu za mužský herecký výkon získal Kryštof Hádek za roli ve filmu Lítá v tom. Není to jeho první taková cenu. Stejnou cenu za novoměstském festivalu získal i v roce 2023, a to za roli ve filmu Grand Prix.

Cenu za výkon mladého umělce získala herečka Simona Lewandowská za roli Denisky ve filmu Aristokratka ve varu.

V odborné porotě zasedli: Daniel Barták, Peter Beňa, Ondřej Kepka, Jiří Kunte, Věra

Míšková, Jana Podskalská, Kamila Špráchalová, Zuska Velichová, Zdeněk Zelenka

Cenu za nezapomenutelné role v komediálních filmech si odnesla herečka Simona Stašová, cenu jí předal její dlouholetý kamarád režisér Zdeněk Zelenka. “Děkuju, že jste si na mě vzpomněli. Nikdy jsem nepředpokládala, že se už mám ohlížet. Když teď budu hrát v divadle nějakou roli a řeknu vám, že je mi 48 let, budu dobře nalíčená, tak se mi ani nebudete smát. Ale ve filmu to nejde. Já ještě nechci hrát ty babičky, chci si připomínat krásné věci, jen jeviště mi dává tu šanci,” okomentovala slavná herečka prohlášení, že už filmy nebude točit. Na roli babiček se ještě prý necítí. “Měla bych ještě jedno neskromné přání, aby můj syn Marek Ciccotti se mnou jednou natočil film,” dodala Stašová. Zajímavostí je, že právě Marek Ciccotti na 36. ročníku festivalu získal Hlavní cenu studentský smích (tato cena se dnes již neuděluje) v kategorii nejlepší studentské dílo za film Strejda.

Po udělení odborných cen a ceny pořadatelů festivaloví diváci viděli ještě poslední soutěžní komedii Sladký život. Publikum se smálo hodně a do poslední minuty nebylo jasné, zda cena Novoměstský hrnec smíchu připadne dosud vítězícímu filmu Aristokratka ve varu. 26,6 procent smíchu bylo nakonec číslo, které vyneslo prvenství komedii Jiřího Vejdělka Aristokratka ve varu. Režisér si jej bohužel nemohl odnést osobně, z důvodu nemoci se z galavečera omluvil, ale i tak k divákům a hostům promluvil alespoň on-line.

Na moderátorovu otázku, zda bude další pokračování “Aristokratky”, vtipně dodal: “Tentokrát to nezáleží jenom na mě. Nejdůležitější bude moje žena. Když jsme točili první díl, tak se nám narodil syn, po natáčení dvojky dcera. Pokud by měla žena zvládnout všech 6 dílů, bude se muset pořádně rozcvičit,” rozesmál režisér a scénárista diváky v novoměstském kině.

Příští rok se v Novém Městě nad Metují se festival uskuteční v termínu od14. do 20. září 2025.

Stašová, Lewandowská a Hádek. Festivalové ceny jsou rozdány! Hrnec smíchu má Aristokratka ve varu

Stašová, Lewandowská a Hádek. Festivalové ceny jsou rozdány! Hrnec smíchu má Aristokratka ve varu

Stašová, Lewandowská a Hádek. Festivalové ceny jsou rozdány! Hrnec smíchu má Aristokratka ve varu