Spolupráce mezi partnery z Královéhradeckého kraje a Zakarpatské oblasti se nadále rozšiřuje

14. 6. 2023

V rámci uzavřeného partnerství mezi Královéhradeckým krajem a ukrajinskou Zakarpatskou oblastí probíhá průběžně mnoho různorodých aktivit. Odrazovými můstky pro budoucí spolupráci mezi jednotlivými subjekty z našeho kraje, jako jsou obce, města, dobrovolné svazky obcí či místní akční skupiny a teritoriálními hromadami v partnerské Zakarpatské oblasti se průběžně podepisují memoranda o spolupráci. Doposud se memoranda uzavřela například mezi městy Náchod a Ťačiv nebo mezi městem Dvůr Králové nad Labem a Buštynskou teritoriální hromadou.

Podpisy oboustranně výhodných dokumentů o spolupráci nadále pokračují. Například 16. května 2023 došlo k uzavření dohody o spolupráci mezi DSO Pocidlinsko a Teresvianskou teritoriální hromadou, následně 3. června 2023 se stvrdila dohoda o spolupráci mezi městem Kostelec nad Orlicí a Dubovskou teritoriální hromadou. Tohoto podpisu a bohatého doprovodného programu se účastnili i stávající partneři z Kostelece nad Orlicí společně s dalšími aktéry z Polska, Slovenska a Německa. Zájem o spolupráci se subjekty z našeho kraje mají i další teritoriální hromady v Zakarpatí.

I přes současný konflikt mohou partneři ze Zakarpatí spolupracovat s partnery z Královéhradeckého kraje v mnoha oblastech. Zapojit se mohou například všechny stupně škol, inkluzivní centra, nemocnice či podnikatelské subjekty. Snahou je využívat široké spektrum mezinárodních dotačních programů a fondů, které v současnosti vycházejí této spolupráci maximálně vstříc. Více o dotačních příležitostech se dočtete zde.

Fotogalerie