Složky IZS cvičily zásah při úniku nebezpečného plynu

25. 10. 2024

Ve společnosti Tempo Gas cvičily složky krajského integrovaného záchranného systému zásah při úniku zkapalněného ropného plynu. Z cisterny vyteklo 26 tun LPG, který vytvářel nebezpečný oblak plynu ohrožující okolí areálu.

Krajské operační a informační středisko přijalo hlášení o úniku LPG ve 14:00. Na místo okamžitě vyrazily hasičské jednotky, které po příjezdu provedly průzkum a zahájily koordinaci zásahu. Cvičení prověřilo připravenost k zajištění evakuace zaměstnanců a civilního obyvatelstva z okolních podniků a domů. V rámci cvičení byl také svolán krizový štáb Hradce Králové.

„Nácvik spolupráce složek IZS je klíčový zejména při mimořádných událostech, se kterými se záchranáři nesetkávají každý den. Právě dobře nacvičená součinnost umožňuje rychlejší a efektivnější reakci v reálných krizových situacích. Cvičení prokázalo vysokou úroveň připravenosti a schopnost koordinace zúčastněných složek,“ uvedla Lucie Hanušová ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje

Cvičení se účastnilo více než 100 členů z různých složek IZS. Zabezpečení a měření koncentrace v postižené oblasti řešilo devět jednotek požární ochrany. Dobrovolní hasiči se podíleli na vytvoření evakuačních středisek. Záchranáři byli připravení zasáhnout pro případ nutnostni poskytnout první pomoc. Policisté a hradečtí strážníci zajišťovali uzavření oblasti a plynulost dopravy. Důraz během cvičení kladli organizátoři zejména na vzájemnou koordinaci a komunikaci mezi všemi zúčastněnými složkami, aby v případě ostrého zásahu spolupracovalo IZS s maximální efektivitou.

Složky IZS cvičily zásah při úniku nebezpečného plynu

„Naši policisté měli dnes možnost si vyzkoušet spolu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému poměrně specifický zásah. Policejní hlídky, které byly na místo přivolány, zajišťovaly bezpečný prostor tak, aby umožnily ostatním složkám jejich činnost provést a zároveň aby znemožnily do vytyčeného perimetru přístup nepovolaným osobám. Ověřili jsme si, že nastavená spolupráce s ostatními zasahujícími složkami na místě i vzájemný přenos informací funguje,“ zhodnotil Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Fotogalerii ze cvičení si můžete prohlédnout zde.

Taktické cvičení prokázalo vysokou připravenost složek IZS, orgánů samosprávy i dotčených firem na zvládnutí závažné havárie s následky přesahující hranice areálu postiženého subjektu. Spolupráce mezi záchrannými složkami a zástupci společnosti Tempo Gas proběhla dle plánovaných scénářů. Námět cvičení jasně ukázal důležitost prevence a rychlé reakce na mimořádné situace v průmyslových zónách.

Fotogalerie