Školicí středisko hasičů v Bílých Poličanech brzy uvítá první frekventanty

13. 4. 2023

Chátrající bývalá kotelna u zámku v Bílých Poličanech se proměnila na nové školicí středisko pro dobrovolné hasiče. Kapacita zařízení je 20 míst a na přestavbě se finančně podílelo ministerstvo vnitra, kraj i Krajské sdružení hasičů KHK, které budovu nyní vlastní.

Školicí středisko hasičů v Bílých Poličanech brzy uvítá první frekventanty

„Královéhradecký kraj už v minulosti na přestavbu přispěl částkou 1,5 milionu korun a po domluvě s dobrovolnými hasiči ještě doplatí chybějících 700 tisíc korun. Krajská podpora dobrovolným hasičům je dlouhodobá a snažíme se ji navzdory nepříznivým ekonomickým vlivům udržovat minimálně na stejné výši jako v uplynulých letech a někde dokonce i podporu zvyšovat. Letos z rozpočtu kraje na dotace pro dobrovolné hasiče, ať už na novou techniku, práci s mládeží či vzdělávání, půjde přes 32 milionů korun. Vážím si práce dobrovolných hasičů a jsem nesmírně rád, že po profesionálních hasičích, záchrance a policii je tu další složka IZS, na kterou se můžeme obrátit a která je vyškolená a schopná řešit mimořádné situace,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Nové školicí středisko v Bílých Poličanech vzniklo přestavbou bývalé kotelny, která vytápěla přilehlý zámeček. Po zavedení plynového topení ztratila jednopatrová budova smysl, zůstala opuštěná a chátrala. Volného objektu využilo Krajské sdružení hasičů Královéhradeckého kraje, koupilo jej a pustilo se do jeho přestavby.

V rámci rekonstrukce přidali stavebníci jedno patro, takže v přízemí střediska jsou nyní školicí prostory a v patře pokoje pro ubytování frekventantů.

Školicí středisko hasičů v Bílých Poličanech brzy uvítá první frekventanty

„Školit se tu budou nejen vedoucí mládeže a členové sborů, kteří se věnují civilní obraně, ale také další odbornosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, jako jsou rozhodčí, preventisté, velitelé a strojníci. Přijíždět sem budou dobrovolní hasiči z regionu i jejich kolegové z Pardubického a Libereckého kraje,“ doplnil radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Na financování stavby se podílelo Ministerstvo vnitra 18 miliony korun, kraj na přestavbu celkem uvolnil 2,2 milionu korun. Školit se v novém středisku začne ještě letos. V letních měsících pak bude školicí centrum sloužit jako zázemí letních táborů kolektivů mládeže nejen z Královéhradeckého kraje.

Fotogalerie