Putovní výstava Má vlast cestami proměn – příběhy domova slaví půlkulaté výročí

29. 6. 2023

Slavnostní zahájení 15. ročníku Putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova hostil v polovině června park Břevnovského kláštera v Praze. Jubilejní ročník má historicky poprvé dva pořadatele. Ke spolku Cestami proměn se přidalo Konzorcium Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska. Hlavním partnerským krajem nadále zůstává Královéhradecký kraj.

do textu 1
Foto: Ruda Herák

„Putovní výstava Má vlast cestami proměn je vzorovým příkladem prezentace vydařených proměn, které jsou velkou inspirací a znovu oživují místa vybudovaná našimi předky. Pro náš Královéhradecký kraj je pocta, že můžeme být i nadále hlavním partnerem tohoto skvělého projektu,“ řekl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Jubilejní 15. ročník představuje celkem 97 proměn napříč Českou a Slovenskou republikou. Prezentace povědomí o významu proměn zanedbaných míst v upravené a užitečné prostory je letos nově plně česko-slovenská. Všechny proměny jsou do konce června vystaveny v Břevnově a poté se rozjedou na svou roční pouť po krajích. O nejlepší proměně z našeho kraje může veřejnost hlasovat už nyní zde.

do textu 2
Foto: Ruda Herák

Slavnost zahájil již tradičně českou a slovenskou hymnou operní pěvec Luděk Vele. Srdce vlasti, srdce krajů a nově také slovenské „srdiečko“ zkontroloval profesor Jan Pirk. Neopomenutelnou součástí slavnostního dne bylo předání cen vítězům předchozího 14. ročníku.

Ceny získaly tyto proměny:

Cenu odborné poroty za zvláště příkladnou proměnu obdrželo město Hořice za obnovu koupaliště a slunečních lázní Dachova.

Cenu souznění za záchranu, důstojnou obnovu a praktické využití budovy obdržela obec Běleč nad Orlicí za rekonstrukci historického domu. A město Kopidlno za soulad historie a současnosti za obnovu a dostavbu základní školy.
do textu 3
Foto: Ruda Herák

 

Nový ročník otevřeli křtem katalogu prezident spolku Karel Drhovský s patronkou spolku Blankou Stehlíkovou křtem katalogu proměn. Na pódiu se v průběhu dne vystřídali kromě partnerů z řad zástupců krajů a organizátorů výstavy i umělecké soubory. Návštěvníci si také prohlédli řemeslné výrobky na jarmarku nebo načerpali inspiraci na výlety u stánků jednotlivých krajů.

Do 15. ročníku jsou za Královéhradecký kraj přihlášeny tyto proměny: 

 

Kompletní informace o celoroční putovní výstavě najdete na webu www.cestamipromen.cz.

 

Fotogalerie