Novopacká střední škola bude mít moderní dílny ve Vrchlabí

12. 6. 2024

Královéhradecký kraj zahájil rekonstrukci vrchlabských dílen Střední školy strojírenské a elektrotechnické Nová Paka. Pro praktickou výuku učňovských a středoškolských oborů na pracovišti školy ve Vrchlabí v Horské ulici vybuduje novou přístavbu a zajistí potřebné stavební úpravy stávající budovy. Stavební práce za 42 milionů korun bez DPH by měly skončit v dubnu 2026, poté kraj objekty vybaví potřebným nábytkem a dalším vybavením.

„Ve Vrchlabí musíme zateplit celou stávající budovu, zrekonstruovat všechny technické rozvody a upravit dispozice objektu tak, aby co nejvíce vyhovovaly pro praktickou výuku strojírenských oborů. Na řadu přijde i výměna střešní krytiny a přístavba výtahové šachty pro zdvihací plošinu, kterou zajistíme bezbariérový přístup do školy. V areálu také vybudujeme nepodsklepenou dvoupodlažní přístavbu, kdy v přízemí umístíme karosářské dílny se dvěma učebnami, šatny s hygienickým zázemím a dvě garáže. V prvním patře bude kancelář, dílna automatizace, strojní dílna, šatny s hygienickým zázemím,“ shrnul první náměstek hejtmana Pavel Bulíček pro investice, inovace a IT.

V rámci stavby proběhne instalace nové kanalizace a výměna stávající kanalizační přípojky s odtokem pro dešťovou vodu. V plánu je vybudování oploceného zpevněného parkoviště pro deset osobních automobilů a jedno místo pro vůz pro imobilní cestující. Královéhradecký kraj za všechny stavební úpravy, které plánuje dokončit v dubnu roku 2026, zaplatí zhruba 42 milionů korun bez DPH. S financováním pomůže dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) s maximální předpokládanou výší 90 procent. Dotační podporu projektu administruje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

„Rekonstrukcí stávajících dílen a vybudováním nových pracovišť chceme žákům zajistit ty nejlepší podmínky k získání dovedností pro úspěšnou kariéru v dynamickém průmyslovém sektoru. Naše krajská škola s pracovišti v Nové Pace a ve Vrchlabí úzce spolupracuje s úspěšnými firmami. Na konci loňského roku ji Klub zaměstnavatelů České republiky ocenil titulem Škola doporučená zaměstnavateli 2023, což je užitečná zpětná vazba pro nás jako zřizovatele i cenná informace pro uchazeče a jejich rodiče, kteří hledají správnou volbu dalšího studia,“ doplnil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek za oblast školství.

Střední škola strojírenská a elektrotechnická se sídlem v Nové Pace zajišťuje výuku ve studijních oborech zakončených maturitou a v učebních oborech zakončených výučním listem. Formou dálkového škola také nabízí nástavbové studium oborů provozní technika a provozní elektrotechnika.

V letošním školním roce školu celkem navštěvuje 350 žáků, a to v Nové Pace v oborech mechanik elektrotechnik, elektrikář, elektrikář – silnoproud, nástrojař, obráběč kovů, ve Vrchlabí v oborech mechanik strojů a zařízení, karosář a strojní mechanik. Praktická výuka probíhá na obou pracovištích.

Vrchlabské dílny využívá 81 žáků a slouží pro praktickou výuku maturitních i učebních strojírenských oborů. Stavba by neměla omezit výuku odborného výcviku.

Novopacká střední škola bude mít moderní dílny ve Vrchlabí