Nové milníky: nejkvalitnější současná architektura je k vidění na výstavě v Červeném Kostelci

9. 8. 2024

V Červeném Kostelci byla otevřena výstava, představující stavby z Královéhradeckého kraje nominované na prestižní Českou cenu za architekturu. Venkovní prezentaci osmnácti realizací nazvanou Nové milníky připravila Česká komora architektů ve spolupráci s Centrem architektury Královéhradeckého kraje. Až do středy 28. srpna ji bude možné zhlédnout v parčíku mezi městským úřadem a autobusovým nádražím.

Nové milníky: nejkvalitnější současná architektura je k vidění na výstavě v Červeném Kostelci

Výstava představuje výrazné reprezentanty současné architektury v Královéhradeckém kraji, jejichž kvalitu stvrdila nominace na Českou cenu za architekturu. Ta je nejvyšším možným oceněním, jaké se v oboru současné architektury v České republice uděluje. Za dobu existence prestižního ocenění od roku 2016 do roku 2023 bylo nominováno osmnáct staveb z regionu. Mimořádné ocenění v podobě čestného uznání poroty si v loňském roce vysloužilo Veřejné prostranství mezi školami právě v Červeném Kostelci. Odvážně propojuje město se školou prostorem, který zve k setkávání lidí všech věkových kategorií.

„Cílem je ukázat, že i v současné době vznikají stavby, které mají vysokou architektonickou a urbanistickou kvalitu a že jich není zase tak málo. Divák může spolu s námi hledat, v čem ona kvalita spočívá, co znamená jedinečnost, krása ale i vztah dané stavby k jejímu okolí,“ uvedl vedoucí Centra architektury Královéhradeckého kraje Michal Kudrnáč. Výstava je umístěna v prostoru, kde bude přístupná široké veřejnosti od architektonických nadšenců až po kolemjdoucí.

Organizátoři by chtěli, aby výstava byla hlavně inspirací pro soukromé i veřejné investory. „Každá výstavba je náročná, proces přípravy komplikovaný, splnění zákonných předpisů a norem obtížné. Je však třeba si uvědomit, že se jedná o investice, které tu s námi budou další desítky nebo i stovky let a které budou zásadně ovlivňovat mnohem širší prostředí než jen pozemek, na kterém se stavba nachází. A že důraz na kvalitu, krásu a jedinečnost se vyplatí,“ doplnil Michal Kudrnáč.

Původně jednorázová výstava se i díky zájmu okolních měst nakonec změnila v putovní. Po Červeném Kostelci by tak mohla zamířit do dalších lokací, kde se nachází některá z nominovaných staveb, jako například Deštné v Orlických horách, Vrchlabí či Lázně Bělohrad.