Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají DORTÍK PAVLOVA a JABLEČNÝ MOŠT
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci Festivalu regionálních produktů Královéhradeckého kraje 2022 v červenci.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | HuHu PAŠTIKA Z HUSÍCH JATÝREK ADEVA – zařízení školního stravování, s. r. o. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | ORIGINAL BILTONG CRAFT BEEF SNACK MASO HERE, s. r. o. |
Sýry včetně tvarohu | Sokolík Petr Sokol, Liberk |
Mléčné výrobky ostatní | KOZÍ JOGURT Ivana Zadražilová, Pilníkov |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Polický chléb Kvíčerovská pekárna spol., s. r. o. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | DORTÍK PAVLOVA PINK ROSES original, s. r. o. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | JABLEČNÝ MOŠT Vojtěch Drahoňovský, Železnice |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | PLOTIŠŤSKÉ NAKLÁDANÉ OKURKY kořeněné PLOTIŠŤSKÁ ZELENINA – HAK, s. r. o. |
Ostatní | PLOTIŠŤSKÉ TAJEMSTVÍ František Kejklíček, Hradec Králové-Plotiště nad Labem |
V hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Festivalu regionálních produktů Královéhradeckého kraje 2022.
„Zájem výrobců o soutěž Regionální potravina Královehradeckého kraje byl opět vysoký, do letošního ročníku se přihlásilo 38 výrobců se 161 výrobky. Nominace byly uděleny ve všech devíti kategoriích. Těší nás i účast nových výrobců, šest z nich získá ocenění poprvé,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Cena hejtmana Královéhradeckého kraje
K udělení Ceny hejtmana Královéhradeckého kraje soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2022 navrhl zástupce Krajského úřadu ve spolupráci s koordinátorem soutěže a ostatními členy tři výrobky z následujících kategorií:
Kategorie | Výrobek a výrobce |
Masné výrobky tepelně opracované | Staročeský uzený bok ZEPO Bohuslavice, a. s. |
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek | Bezé FEST food, s. r. o. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | Frydrychův JABLKO VIŠŇOVÝ MOŠT Z FARMY Miroslav Frydrych, Petrovičky |