Muzeum Krkonoš a mokřady získaly nominaci na Krkonošskou cenu za architekturu

25. 9. 2024

Vrchlabské Muzeum Krkonoš a projekt Revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku usilují o přízeň odborníků i veřejnosti v architektonické soutěžní přehlídce Krkonošská cena za architekturu. Veřejnost může hlasovat až do 3. října do 17 hodin na adrese www.kcza.cz. Budeme rádi, pokud podpoříte některý z našich projektů.

Smyslem regionální architektonické soutěžní přehlídky je podnítit zájem samospráv a veřejnosti o kvalitní a udržitelnou architekturu, veřejný prostor a zásahy v krajině. Cílem je iniciace diskuse o kvalitní architektuře a jejím vzniku, a v neposlední míře identifikace kulturních hodnot v konkrétním území, které obýváme a které vytváříme. Ocenění kvalitních realizací v našem regionu je důležité. Prezentují nejen práci architektů a krajinářů, ale především zodpovědné investory a zadavatele, privátní i veřejné.

„Spolu s porotci se snažíme ocenit kvalitní architektonické počiny v rámci regionu MAS Krkonoše a přinést do tohoto prostředí fenomén sousedského přístupu běžný zejména v zemích západní Evropy. Naším cílem je ale propojit zástupce zdejších samospráv s odborníky a ukázat jim cestu, jak rozvíjet obce a města s perspektivou, že na dnes učiněné kroky půjde v budoucnu smysluplně navázat,“ říká Ing. arch. Josef Smutný z Českého centra pro architekturu, z.s.

Muzeum Krkonoš a mokřady získaly nominaci na Krkonošskou cenu za architekturu

„Cílem soutěže je podnítit zájem municipalit a veřejnosti o kvalitní architekturu a veřejný prostor nejen ve městech, ale i na venkově. Chceme, aby zástupci samospráv spolupracovali s urbanisty a architekty na rozvojových studiích a aby nepodceňovali přípravu projektů, na které je třeba v rozvojových plánech dále navazovat,“ doplnila manažerka MAS Krkonoše Mgr. Kateřina Fejglová.

Krkonošskou cenu pořádá spolek České centrum pro architekturu a MAS Krkonoše. Uplynulé ročníky Krkonošské ceny za architekturu se uskutečnily i díky hlavnímu partnerovi akce, Nadačnímu fondu ŠKODA AUTO, který ocenění podpořil v grantové výzvě Nové vize pro kulturu.

„Cílem naší grantové výzvy je iniciovat vznik odvážných a vizionářských projektů, které rozvíjejí sociální a kulturní kontakty obyvatel a spolupráci různých komunit v regionech, kde náš nadační fond působí. Krkonošská cena za architekturu má podle nás potenciál pozvednout region v očích široké veřejnosti, vzbudit zájem obyvatel o lokální architekturu a podpořit vzájemnou inspiraci a předávání zkušeností.“ Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu ŠKODA AUTO.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap.