Mladí vynálezci tvořili v solnické škole

15. 6. 2023

Již XI. ročník programu Mladý vynálezce, který pomáhá vyhledávat talenty v technické oblasti, se uskutečnil na základní škole v Solnici. Jednotlivé nápady a návrhy žáků ze sedmých tříd v závěru soutěže zhodnotil ředitel odboru průmyslově-právních informací z Úřadu průmyslového vlastnictví Praha (UPV) Miroslav Paclík. Ke všem nápadům dodal i patentové rešerše z daných oblastí, takže si žáci porovnali svoje náměty vůči současnému stavu techniky a světově přihlášeným řešením obsaženým v patentových dokumentech.

„Soutěž Mladý vynálezce je pro žáky motivací a skvělou příležitostí. Mohou v ní totiž projevit svou kreativitu, zvídavost a schopnost spolupracovat při vymýšlení nových nápadů v technické oblasti, kdy zároveň obdrží inspiraci, radu a zpětnou vazbu od odborníků, která jim může pomoci v rozvíjení jejich potenciálu a zájmu o techniku a také nastartovat správný směr při výběru budoucího středoškolského zaměření,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství.

Jak program Mladý vynálezce funguje? Jedná se o týdenní program, jehož skladbu a průběh vypracovali odborníci a na pracovní a průmyslové právo a učí mladé adepty jak svůj nápad či myšlenku uvést do praxe, a přitom ji ochránit proti zneužití. Žáci odhalují nedostatky věcí kolem sebe, zkoumají, proč tyto nedostatky vznikají a navrhují nové nápady k jejich odstranění nebo vylepšení. Vybrané podněty jsou pak zpracovávány v týmu do formy modelů a plakátů, které pak lídr jednotlivých týmů, většinou autor nápadu, prezentuje při závěrečném představení v tzv. Tržišti nápadů.

Mladí vynálezci tvořili v solnické škole

Letošního ročníku se zúčastnili školáci ze sedmých tříd solnické školy, kteří o tento program projevili zájem. Celkem se účastnilo 22 žáků, z toho 10 děvčat. Dle systému programu vytvořili šest pracovních skupin a v závěru prezentovali výsledky svojí práce před auditoriem hodnotitelské komise, složené z odborníků, spolužáků a pedagogů. U každé skupiny tato komise hodnotila úroveň inovativnosti nápadu, zpracování informačního plakátu a samotné celkové prezentace.

Jako nejlepší nápad byl vyhodnocen "Automatický umývač zad" skupiny dívek: Nina Špůrová, Nela Balintová, Antonie Venclová, Mia Kimelová. Vítězný tým obdržel rotační kartáč založený na českém vynálezu bezlopatkové turbíny SETUR.

Za nejlepší prezentaci získala ocenění "Nárazníková vrtule" skupiny ve složení Daniel Jech, Simona Bartáková, Michael Červinka, Dominik Divíšek a jako nejlepší plakát komise vybrala "Otáčecí vidličku" týmu Denisa Kubů, Viktor Šrenk, Tereza Štecherová a Václav Štěrba.

Mladí vynálezci tvořili v solnické škole

Program Mladý vynálezce organizuje Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví (ARID), což je dobrovolné sdružení občanů působících v oblasti technické tvůrčí činnosti, aplikací invencí a rozvoje inovací, vzdělání, průmyslově právní ochrany nových řešení a v dalších činnostech, souvisejících s uplatňováním a vymáháním práv plynoucích z průmyslového vlastnictví v EU.

Více informací: http://www.arid-hk.cz/

Mladí vynálezci tvořili v solnické škole

Mladí vynálezci tvořili v solnické škole