Mezinárodní workshopy - jak slavíme vánoční svátky

16. 11. 2023

V letošním roce na jaře Institut spolupráce realizoval projekt „Vítání jara – česko-polské workshopy“, kterého se zúčastnilo 325 dětí a seniorů z partnerských měst Vrchlabí a Kowary. Generace seniorů předávala žákům základních škol v rámci projektu zkušenosti, dovednosti a informace o tradicích oslav velikonočních svátků v Čechách a Polsku. Tento projekt byl velice kladně hodnocen zúčastněnými školami jak z Vrchlabí, tak z partnerského města Kowary.

„V současnosti se značnou měrou zabýváme projekty nabízejícími účastníkům získání osobních zkušeností, znalostí či dovedností z území česko-polského příhraničí, ale také dalších evropských zemí i mimo Evropskou unii, a to především z Ukrajiny. S učiteli základních škol jsme se z důvodu početnější integrace dětí z Ukrajiny do majoritní společnosti rozhodli o přiblížení tradic oslav vánočních svátků a nového roku na Ukrajině - Zakarpatí, jež se od našich tradic liší, a přizvali je ke spolupráci na projektu Mezinárodní workshopy - jak slavíme vánoční svátky, které se uskutečnily ve čtvrtek 9. listopadu ve Vrchlabí v Kulturním domě Střelnice pod záštitou pana hejtmana,“ referovala Daniela Nosková z Institutu spolupráce.

Vzhledem k vážné situaci na Ukrajině chtěli zapojení partneři umožnit dětem sblížení prostřednictvím prezentování tradičních zvyků tvořivou formou pod dohledem lektorů při šesti workshopech a na začátku akce promítáním slidů s fotografiemi tradic.

Workshopy pro 169 účastníků, které velice vřele uvedl člen rady kraje Adam Valenta spolu s Danielou Noskovou, byly stěžejním programem pobytu 20 dětí ze Zakarpatí (Vilkovjetská a Dubovská hromada) v Krkonoších ve dnech 7. - 13. 11. 2023, který organizovala Larysa Prodanets z Veřejného sdružení "Sdružení pro evropský rozvoj karpatského regionu". Jednalo se o děti, kterých se válka bezprostředně dotkla a natrvalo ovlivnila jejich životy.

Velkou oporou při realizaci projektů je Královéhradecký kraj, jež je partnerským regionem ukrajinského Zakarpatí. V rámci spolupráce regionů byly na workshopy přizvány kromě dětí z vrchlabských škol ve věku 12 – 15 let i děti ze ZŠ Gutha-Jarkovského v Kostelci nad Orlicí.

Institut spolupráce s podporou lektorů Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí pomohl v doplňujícím programu po workshopech prohloubit vzájemné poznání dětí právě z Kostelce nad Orlicí a Zakarpatí vytvořením pracovních skupin po pěti dětech při edukačně vzdělávacím programu v Environmentálním vzdělávacím centru Krtek k poznání města Vrchlabí a Krkonoš.

Více informací o akci naleznete na těchto odkazech:

YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=a-bAjorIgGY&ab_channel=R%C3%BDbrcoulTV

FACEBOOK: https://www.facebook.com/institutspoluprace.eu

https://instituteofcooperation.wordpress.com/jak-slavime-vanocni-stranky-mezinarodni-workshopy/


 

Fotogalerie