Bůčkový copánek nebo Libuščina hoblina. Kraj má nominanty na značku Regionální potravina

19. 5. 2023

Také Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2023. Hodnotitelská komise navrhla v devíti kategoriích například hovězí vývar z Havlíčkova dvora, čerstvé kozí mléko Lenky Lacinové nebo medovinu z lipového medu od rodinné firmy Pleva. Udělování značky Regionální potravina nominovaným producentům se uskuteční na Festivalu Královéhradeckého kraje v pátek 23. června v Jiráskových sadech v Hradci Králové.

do textu 1

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:

  Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované  Bůčkový copánek – Josefovská uzenina s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Hovězí vývar – Havlíkův Dvůr s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu Řemeslný sýr z Broumovska BRAUNAUER výběrový – Sýrárna Broumov s.r.o.
4. Mléčné výrobky ostatní Čerstvé kozí mléko – Bc. Lenka Lacinová, Úhlejov
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Řemeslný cibulový chléb – L O P O společnost s r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Libuščina hoblina – Mgr. Martin Odstrčil, Dřenice 
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Medovina z lipového medu – Pleva s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Kysané zelí ze statku bílé – David Smetana, Hradec Králové – Svobodné Dvory
9. Ostatní Pstruh filet uzený – ručně filetovaný vakuovaný – Jan Kolowrat-Krakowský, Rychnov nad Kněžnou
„Díky ocenění Regionální potravina dostáváme nejen oficiální “razítko” na lokální původ našich výrobků, na které jsme náležitě hrdí, ale také možnost prezentovat naše produkty ve společnosti dalších prvotřídních výrobců, kteří toto ocenění získali společně s námi. Označení regionální potravina je pro nás takovou českou lokální podobou “Great taste”,“ ozřejmil Ondra Plas, spoluzakladatel společnosti Maso HERE, jejichž výrobek ORIGINAL BILTONG CRAFT BEEF SNACK získal označení Regionální potravina v roce 2022.

V hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 23. června v rámci Festivalu Královéhradeckého kraje 2023.

do textu 2
V hodnotitelské komisi byl i krajský radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

„Těší nás, že zájem ze strany výrobců je vysoký a počet přihlášených výrobků se neustále pohybuje kolem 150. V letošním ročníku soutěže Regionální potravina v Královéhradeckém kraji bylo přihlášeno 138 výrobků od rekordních 41 výrobců. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. V devíti kategoriích se umístily hned čtyři produkty od zcela nových výrobců a dva výrobci ocenění obhájili. Výhercům bych chtěl ze srdce pogratulovat a samozřejmě děkuji všem ostatním výrobcům za účast – vybrat ty nejlepší výrobky nebylo vůbec jednoduché“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING s.r.o. 

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Cena hejtmana Královéhradeckého kraje 

K udělení Ceny hejtmana Královéhradeckého kraje soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2023 navrhl zástupce krajského úřadu ve spolupráci s koordinátorem soutěže a ostatními členy tři výrobky z následujících kategorií: 

  Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Pekařské výrobky, včetně těstovin Tvarožník –  PINK ROSES original s.r.o.
2. Alkoholické a nealkoholické nápoje Čerstvě lisovaná 100% šťáva Fresh MIX –  Plotišská zelenina –  HAK s.r.o.
3. Ostatní Sumeček africký filet s kůží uzený – Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s.
Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje. 

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie