Královéhradecký kraj zlepšuje spolupráci při začleňování ukrajinských uprchlíků

14. 8. 2023

Královéhradecký kraj aktuálně pomáhá v rámci projektu „Společně pro Ukrajinu“, reg. č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/22_037/0003264, s lepším začleňováním ukrajinských uprchlíků. Podporuje spolupráci institucí a vytváří prostor pro vzájemné předávání informací a zkušeností mezi resorty na okresních úrovních. Spolupráce při integraci cizinců je potřebná pro správnou a efektivní činnost institucí a zabezpečuje fungování systému integrace cizinců. Kraj podporuje předávání zkušeností i mezi institucemi na obou stranách česko-polské hranice. Celkové náklady projektu přesahují 2,3 milionu korun, z čehož většinu pokrývá dotace v rámci česko-polské příhraniční spolupráce „Interreg V-A Česká republika – Polsko“. Na financování se podílí také krajský a státní rozpočet. Administraci projektu zajišťuje Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI), oddělení projektového řízení.

Královéhradecký kraj zlepšuje spolupráci při začleňování ukrajinských uprchlíků

Projekt má dvě části. V první části probíhá monitoring situace v systému integrace cizinců. Během rozhovorů s úředníky, sociálními pracovníky, dobrovolníky, pedagogy a dalšími, kteří se podílejí na začleňování válečných uprchlíků, jsou zjišťovány potřeby zprostředkovávání poradenství, tlumočení a kontaktů pro spolupráci. Na základě rozhovorů v rámci monitoringu také probíhá identifikace možností podpory spolupráce institucí a zjišťování společných problémů. Vzniká tak prostor ke zlepšení a vytvoření nadstandardní spolupráce mezi institucemi, která je v těchto výjimečných podmínkách často nezbytná.

Ve druhé části projektu proběhla jednodenní a následují dvoudenní setkání pracovníků zapojených do procesu začleňování uprchlíků na obou stranách hranice. S ohledem na lokální rozdíly probíhají tyto akce v každém okrese zvlášť. Jednotlivé části kraje se totiž navzájem odlišují v charakteru ekonomiky a pracovních míst (specifické jsou například velké průmyslové zóny) či v kapacitě služeb, škol a podobně.

Proběhlo pět okresních jednodenních setkání, která pomohla k výměně zkušeností a zlepšení spolupráce institucí. Setkání se zúčastnili zástupci VZP, ČSSZ, úřadů práce, inspektorátu práce, živnostenských úřadů, sociálních pracovníků z městských úřadů, škol, ukrajinských spolků, dobrovolníci a další. Jako nejpalčivější témata k řešení se ukázaly kontrolní mechanismy, jazyková bariéra, nepropojené evidence jednotlivých úřadů i kulturní rozdíly. Proběhla diskuze například o odlišném přístupu Ukrajinců k získávání informací, rozdílném vnímání stáří na Ukrajině včetně odlišného věku odchodu do důchodu, odlišném vzdělávacím systému i rozdílných rodinných prioritách ukrajinských rodin oproti českým. Jako velká výzva pro úředníky se ukazuje podpora důvěry v sílu právního státu u Ukrajinců. Setkání se zúčastnil také psycholog, který vysvětloval mimo jiné, jak mohou působit důsledky traumatu a stresu z přesídlení při jednání Ukrajinců na úřadech.

Již se uskutečnila také dvě navazující dvoudenní setkání v okresech Rychnov nad Kněžnou a Jičín. Tato setkání se kromě sdílení informací a zkušeností zaměřují na psychickou podporu úředníků, kteří jsou v kontaktu s uprchlíky. Ti totiž musí zvládat hodně nových činností, působí na ně tak zvaná druhotná traumatizace a mohou být ohroženi vyhořením. Uprchlickou problematiku řeší nad rámec svých běžných pracovních povinností, které měli před válkou. Navíc se musejí vypořádávat s častými legislativními změnami. Úředníci i pedagogové, kteří před válkou neměli informace a zkušenosti s působením válečného traumatu a s jistou regionální odlišností, jsou nyní v přímém kontaktu s lidmi, kteří prožili válku a stres z přesídlení. Běžně však nemají potřebné psychologické supervize a podporu. Při setkáních je v současnosti viditelná únava z dlouho trvající války a jejích důsledků.

Jak jednodenní, tak i dvoudenní setkání mají kladný ohlas. Pomáhají prohloubit spolupráci jednotlivých kanceláří ve spolupracujících institucích. Pomáhají k seznámení těch, kteří spolu komunikují jen telefonicky, a pomáhají také k navázání důvěry.

Hlavním cílem projektu je vytvoření silné a stabilní sítě spolupráce v příhraničním území, která umožní odbourat negativní dopady současné situace v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Vytvoření trvalých mechanismů spolupráce také umožní zmírnit negativní dopady obdobné situace v budoucnosti.

V rámci projektu byla vytvořena „Příručka podpory“, která informuje o principech duševního zdraví, zabývá se zvládáním obtížných situací a poskytuje stručný přehled důležitých informací o působení traumatu. Příručku naleznete v příloze této zprávy v české i v polské verzi.

Soubory ke stažení