Královéhradecký kraj se znovu umístil mezi nejlepšími místy pro život v Česku

19. 6. 2024

Královéhradecký kraj se letos znovu umístil mezi třemi nejlepšími regiony Česka v rámci srovnávacího výzkumu Místo pro život 2024. Výsledek potvrzuje dlouhodobou snahu a práci vedení kraje, zaměřenou na zlepšování kvality života pro všechny obyvatele.

Celkové skóre se skládá z průměru úspěšností v jednotlivých oblastech, přičemž do výsledného indexu vstupuje vedle tvrdých dat také spokojenost obyvatel stanovená reprezentativním výzkumem na 1 600 respondentech.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na rozvoji našeho kraje podílí, a to nejen zástupce kraje, ale také obecních a městských samospráv, kteří denně usilují o to, aby se nám zde žilo lépe. Je to inspirace a velká motivace pro nás všechny, abychom v tom pokračovali, a zároveň zpětná vazba, na co se více soustředit. Opakované umístění našeho kraje na předních příčkách různých průzkumů a veřejných anket mě těší. Nejvíce si ale cením těch, které nevycházejí jenom z analytických dat, ale také z přímého dotazování občanů. Analytika může být v některých kategoriích zavádějící – přeci jen každý region má v některých ohledech jiné podmínky a aktuální okolnosti –, ale to, jak se lidé v místě, kde žijí cítí a jak jej vnímají ve srovnání s okolním světem, je z mého pohledu mnohem důležitější,“ uvedl hejtman Martin Červíček, který ocenění pro kraj osobně převzal.

Co kraj dělá výjimečným dle výzkumu?

  • Zdravotní péče: Královéhradecký kraj se řadí mezi špičky díky vysoké úrovni zdravotnických zařízení a širokému spektru dostupných zdravotních služeb.
  • Životní prostředí: Kraj je známý svou nádhernou přírodou, která zahrnuje Krkonošský národní park a řadu chráněných oblastí. Péče o životní prostředí je pro nás prioritou.
  • Vzdělání: Výborné školy a univerzity poskytují kvalitní vzdělání a podporují inovace a výzkum.
  • Doprava: Dobrá dostupnost a kvalitní dopravní infrastruktura zajišťují pohodlné a rychlé spojení nejen v rámci kraje, ale i s dalšími regiony.
  • Bezpečnost: Kraj je bezpečným místem. Významnými faktory jsou nízký počet trestných činů, jejich vysoká objasněnost a také například nízký počet požárů.

Podpora komunitního života

Kromě těchto oblastí se Královéhradecký kraj může pochlubit také bohatým kulturním a sportovním životem. Různé festivaly, sportovní akce a kulturní programy přispívají k aktivnímu a pestrému životnímu stylu našich obyvatel.

Investice do budoucnosti

Vedení kraje neustále pracuje na zlepšování infrastruktury, podpory podnikání a rozvoje nových projektů, které zajistí další růst a prosperitu našeho regionu. Díky tomu se Královéhradecký kraj stává atraktivním místem nejen pro život, ale i pro práci a podnikání.

Srovnávací výzkum Místo pro život mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Výzkum Místo pro život nabízí veřejnosti možnost dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj. Výsledky srovnávacího výzkumu motivují a inspirují státní správu i samosprávu, nevládní organizace, podnikatele i občany, a vedou tak ke zlepšování podmínek ovlivňujících kvalitu života. Mnohdy důležitější než hmotné statky je pro řadu lidí fungující občanská společnost, vzájemný mezigenerační respekt a tolerance rozdílných názorů. Organizátoři projektu Místo pro život se snaží také na tyto hodnoty poukázat a upozornit na jejich důležitost.

Kompletní výsledky můžete najít zde: www.byznysakce.cz/Mistoprozivot2024

Soubory ke stažení

Fotogalerie