Královéhradecký kraj ocenil příslušníky složek IZS

8. 5. 2023

Pět desítek hasičů, policistů a záchranářů si přišlo převzít ocenění ať už za dlouholetou službu regionu a jeho obyvatelům nebo aktivní a obětavou činnost v rámci sboru. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil tradičně před krajským sídlem na Pivovarském náměstí v Hradci Králové, a to symbolicky na Den vítězství.

Královéhradecký kraj ocenil příslušníky složek IZS
Příslušníky složek IZS ocenil hejtman Martin Červíček.

„Česká republika má jeden z nejefektivnějších a nejlepších záchranných systémů, který by však nebyl funkční bez vás, příslušníků bezpečnostních sborů, záchranářů, dobrovolných hasičů a členů dalších subjektů, kteří pomáháte v každodennostech i mimořádnostech zachraňovat životy, podílíte se na bezpečném prostředí a pomáháte lidem. Chtěl bych vám všem poděkovat, za to, že se na vás můžeme v těžkých situacích spolehnout a vyjádřit velký respekt a úctu k tomu, co pro nás každý den děláte. Obrovské poděkování ale patří také lidem kolem vás, rodinným příslušníkům, kteří za vámi stojí a umožňují vám takto náročná povolání vykonávat. Dovoluji si vám všem popřát hodně zdraví, štěstí a vždy bezpečný návrat domů,“ řekl během ceremoniálu hejtman Martin Červíček, který společně s prvním náměstkem Pavlem Bulíčkem a řediteli jednotlivých složek ocenění předal.

Krajské ocenění za záchranu lidského života si dnes převzal také David Vecko. Jsou v životě situace, na které se nepřipravíme, i kdybychom sebevíce chtěli. Takové situace pak rychle, náhle a tvrdě prověřují náš charakter, duchapřítomnost, schopnost a ochotu pomoci.

Královéhradecký kraj ocenil příslušníky složek IZS
Medaili Královéhradeckého kraje II. stupně za záchranu lidského života si převzal David Vecko.

David Vecko, student druhého ročníku Obchodní akademie T. G. Masaryka Kostelec nad Orlicí na tyto otázky svou odpověď našel, když s kamarádem šel večer na vlak a náhle zaslechl křik neznámé ženy. Reagoval rychle, útočníka odrazil a poskytnutím první pomocí zachránil ženě život.

Hrdinství, obdiv, respekt a pokora – tato slova náleží odvážným lidem jako je David, který i přes ohrožení vlastního života nezaváhal a pomohl.

Jménem Královéhradeckého kraje všem oceněným ještě jednou gratulujeme a především DĚKUJEME za to, že nás chráníte a jste vždy tam, kde je potřeba!

Fotogalerii z předávání ocenění si můžete prohlédnout zde: https://photos.app.goo.gl/tb1GpFsdXcS5yRvF6

Fotogalerie