Královéhradecký kraj je jedním z nejlepších míst pro život v Česku

20. 6. 2023

Ze všech 14 krajů ČR se Královéhradecký kraj ve srovnávacím výzkumu Místo pro život 2023 umístil na druhém místě. V hodnocení podle dat kraj bodoval napříč kategoriemi. Uspěl ale také v průzkumu spokojenosti, ze kterého vyplynulo, že obyvatelé kraje jsou druzí nejspokojenější s podmínkami pro život v místě svého trvalého bydliště. Výzkum probíhá každoročně, a to jak za pomoci analytických dat, tak právě průzkumu mezi veřejností.

1

„Jakýkoliv průzkum, který poukazuje na spokojenost obyvatel s kvalitou života v regionu, mě jako hejtmana kraje nesmírně těší. Porovnávání dat z jednotlivých krajů občas sice působí jako míchání jablek s hruškami, důležitý je ale názor dotazovaných. Sám za sebe jako člověk, který se zde narodil, založil rodinu a žije zde celý svůj život, můžu potvrdit, že náš kraj je opravdu skvělým místem pro život všech generací. Ostatně to, že se u nás dobře žije, pracuje a kraj má co nabídnout i v oblastech kulturního, společenského a sportovního vyžití, potvrdil i nedávný průzkum agentury STEN/MARK, který hodnotil život v krajích. Jeho výsledky ukázaly, že za poslední tři roky jsou lidé v našem kraji ti nejspokojenější z celé republiky,“ zhodnotil hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji realizátoři výzkumu ocenili především vynikající odpadové hospodářství. Lidé v regionu vyprodukují vůbec nejméně komunálního odpadu na jednoho obyvatele a jsou také jedni z nejlepších v třídění odpadů.

2

Kladně výzkum hodnotil vysokou úroveň zdravotnictví a sociálních služeb nebo široké možnosti volnočasových aktivit a turismu, přičemž v počtu kulturních akcí při přepočtu na 100 tisíc obyvatel Královéhradecký kraj dominuje celé republice.

Královéhradecký kraj si vedl dobře i v oblasti školství, kde je jedním z regionů s nejmenším počtem žáků na jednu třídu základní školy, a naopak vysokým počtem pedagogických asistentů ve třídách. Vysoko se kraj umístil také v žebříčku hodnocení podle kapacity základních uměleckých škol.

V otázce bezpečnosti pro Královéhradecký kraj platí velmi nízký počet trestných činů, požárů a také jeden z nejmenších počtů dopravních nehod v přepočtu na jeden kilometr silnic.

3

Srovnávací výzkum Místo pro život vytváří agentura Datank, která vyhodnocuje každoročně kvalitu podmínek pro život ve všech krajích České republiky, a to na základě dat získaných z nezávislých zdrojů a údajů z průzkumu prováděného mezi obyvateli. V letošním ročníku ve výzkumu zvítězilo Hlavní město Praha, druhý byl Královéhradecký kraj a na třetím místě se umístil Kraj Vysočina.

Kompletní výsledky zájemci najdou na webu www.byznysakce.cz/mistoprozivot2023.