Královéhradecké dožínky 2024 oslaví 20. výročí s pestrým programem

28. 8. 2024

Letošní jubilejní 20. ročník Královéhradeckých dožínek přinese návštěvníkům bohatý a atraktivní program. Díky úzké spolupráci Královéhradeckého kraje a města Hradec Králové se letos dožínky opět promění v dvoudenní oslavu, která se uskuteční 13. a 14. září v Šimkových sadech

Dožínkové slavnosti začnou v pátek 13. září pod názvem Den prezentace zemědělství, kdy budou mít žáci mateřských a základních škol jedinečnou příležitost zábavnou formou získat nové poznatky o pěstování rostlin, chovu hospodářských zvířat a ochraně přírody. Program obohatí výstavy zemědělských zvířat a strojů, ukázky tradičních řemesel, prezentace středních odborných škol, a pro nejmenší návštěvníky bude připraveno oblíbené slaměné hřiště a dožínkové tržiště. Od 16 hodin na dvou pódiích vystoupí hudební skupiny, které zakončí páteční program.

Sobotní dožínkový program, 14. září, naváže na páteční aktivity a nabídne další rozmanité zážitky. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky práce s ovčáckým psem, komentovanou přehlídku skotu, divácky atraktivní horse show Haraldos, westernové ježdění, prezentace středních odborných škol se zaměřením na zemědělství a veterinární péči, ukázky populárního dětského sportu Hobby Horsing, a mnoho dalšího.

V areálu nebudou chybět stánky s regionálními potravinami, občerstvením, a prodejci z řad místních farmářů. Během sobotního programu budou také oceněni nejlepší zemědělci, potravináři a studenti středních odborných škol. Celý den bude provázen hudebními vystoupeními na několika pódiích, přičemž na Hlavním pódiu večerní program vyvrcholí vystoupením rockové skupiny JAMARON.

„Mám velkou radost, že jsme díky vynikající spolupráci Královéhradeckého kraje a města Hradec Králové mohli opět připravit dvoudenní oslavy dožínek,“ pochvaluje si spolupráci se samosprávami ředitelka Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Hana Pisarčiková a dodává: „Tato struktura nám umožňuje nejen přiblížit zemědělství školní mládeži populární a zábavnou formou, ale také nabídnout bohatší společenský program v odpoledních a večerních hodinách. Ráda bych poděkovala vedení Královéhradeckého kraje za dlouholetou podporu dožínek, a zvláště pak hejtmanovi Martinu Červíčkovi, který opět převzal záštitu nad touto významnou akcí.“

Velký význam dožínkovým slavnostem přikládá i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček: „Krajské dožínky jsou pro mě i pro celý kraj významnou každoroční událostí. Letos přitom slavíme úžasné 20. výročí této akce. Obdivuji, jak výraznou pozitivní proměnou zemědělství v posledních desetiletích prošlo například v oblasti zemědělských strojů a technologií, které ostatně můžeme pravidelně obdivovat právě i na našich dožínkách. Tato tradiční slavnost prohlubuje naše sepětí s naší historií i krajinou a oceňuje práci našich zemědělců. Považuji proto za důležité, že jsou vždy součástí programu také akce pro děti, kterým je význam zemědělství potřeba předávat. Mám velký respekt k náročné práci zemědělců a k podnikání v tomto odvětví a jsem i jejich velký podporovatel při obhajobě zájmu zemědělství například v rámci národní zemědělské politiky. Velmi mě těší, že je Královéhradecký kraj i letos hlavním partnerem těchto oslav, a těším se na setkání s vámi všemi v Šimkových sadech v září,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

„Královéhradecké dožínky patří mezi velmi významné události v našem městě a nás těší, že výrazně podporují cestovní ruch v regionu. Hradec Králové je tradičním partnerem této akce. Pro zemědělce je to oslava úspěšného dokončení sklizně a pro naše město se jedná o symbolické ukončení sezóny velkých venkovních akcí. Jsem ráda, že prostředí Šimkových sadů bude poskytovat této události odpovídající příjemné prostředí, které spojuje kulturní a společenský program s ukázkami zemědělské produkce a chovatelství,“ oceňuje akci i primátorka města Hradec Králové Pavlína Springerová.

Program:

Pátek - hlavní pódium

Pátek - pódium MAS

Sobota  - hlavní pódium

Sobota - Šance

Sobota - pódium MAS

Královéhradecké dožínky 2024 oslaví 20. výročí s pestrým programem