Krajský úřad svítí růžově. Připojuje se k podpoře prevence rakoviny prsu

5. 10. 2023

Královéhradecký kraj se 1. října symbolickým nasvícením hejtmanství na růžovo připojuje k osvětové kampani Růžový říjen s Loono na podporu prevence rakoviny prsu. Rakovina prsu je druhým nejčastějším druhem rakoviny u žen a ročně se s ní v ČR potká až 7 000 žen. Úřad svítí na růžovo dnes, první říjnovou neděli od 19:30.

1

„Nasvícením krajského úřadu na růžovo se nejen připojujeme k celorepublikové kampani, ale hlavně chceme upozornit širokou veřejnost na problematiku rakoviny prsu a informovat o její prevenci. Tou nemusí být jen mamografické vyšetření, ale také samovyšetření, které na svých stránkách učí pořadatelská organizace Růžového října Loono,“ řekl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Říjen je celosvětově vnímán jako měsíc prevence proti rakovině prsu. Tou ročně onemocní v České republice až 7 000 žen, přičemž skoro třetina rakovině podlehne. Tuto smutnou realitu se snaží měnit nezisková organizace Loono svou osvětovou kampaní Růžový říjen. Letošním hlavním poselstvím kampaně je heslo Sahám si na ně každý měsíc! Upozorňuje na možnost samovyšetření prsou, které mohou pravidelně provádět všechny ženy z pohodlí domova s aplikací Preventivka nebo podle návodu na webu organizace Loono.cz.

do textu 1

Osvětová kampaň neziskové organizace Loono potrvá celý říjen. Organizace bude prostřednictvím akcí a sociálních sítí informovat o prevenci, vydávat edukační příspěvky nebo učit techniku samovyšetření prsou.

Sídlo kraje ze strany Pivovarského náměstí se na podporu prevence rakoviny prsu rozsvítí na růžovo v neděli 1. října od 19:30.

Fotogalerie