Krajská výprava mladých sportovců finišuje svoji přípravu, na olympijskou plochu ji povede Lucie Charvátová

12. 6. 2024

Výprava Královéhradeckého kraje se zúčastní 21. Olympiády dětí a mládeže České republiky (ODM), která se koná od 23. do 27. června v Jihočeském kraji. Na plochu při slavnostním zahájení v Českých Budějovicích ji povede vlajkonoška a rodačka z Vrchlabí Lucie Charvátová, česká reprezentantka v biatlonu. O medaile a co nejlepší umístění v bodovaném pořadí krajů se chystá bojovat 237 krajských sportovců ve věku 12 až 16 let ve 20 sportech.

„Vlajkonoškou krajské výpravy je biatlonistka Lucie Charvátová, která má náš region neodmyslitelně spjatý se svými sportovními začátky. Vrchlabská rodačka reprezentovala Královéhradecký kraj na mládežnické olympiádě v roce 2006 a hned při svém prvním startu získala zlatou a bronzovou medaili. Stejný úspěch zopakovala na ODM 2008 a později už reprezentovala Českou republiku na světových soutěžích. Pro naše sportovní talenty je dalším příkladem a motivací, že když vytrvají ve svých dobře nastartovaných sportovních aktivitách, jednou si splní i největší, třeba olympijský sen,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Krajská výprava mladých sportovců finišuje svoji přípravu, na olympijskou plochu ji povede Lucie Charvátová

Královéhradecký kraj, který na přípravě a nominaci sportovců spolupracoval s příslušnými krajskými sportovními svazy, bude na letní ODM v Českých Budějovicích reprezentovat 237 sportovců. Chlapci a děvčata ve věku 12 až 16 let budou bojovat o medaile ve 20 sportech, a to v atletice, basketbalu, badmintonu, cyklistice, florbale, fotbale, házené, karate, softbalu, plavání, para plavání, beach volejbale, moderní gymnastice, sportovní střelbě, stolním tenise, triatlonu, kanoistice, volejbale, jachtingu a v orientačním běhu. Reprezentační výpravu doprovodí 52 trenérů a 3 vedoucí výpravy.

„Na letní olympiádu jsme v rozpočtu vyčlenili tři miliony korun, ze kterých sportovcům financujeme ubytování, stravování, společné reprezentační oblečení, sportovní dresy, autobusovou dopravu včetně čtyř svozových tras z Jičína, Trutnova, Náchoda a Rychnova nad Kněžnou na místo společného odjezdu. Šest zájezdových autobusů vyjede v neděli 23. června v dopoledních hodinách z Hradce Králové do Českých Budějovic. Věřím, že si všichni sportovci olympiádu užijí, uslyšíme cinkání medailí i pro náš kraj a že Jihočeši budou pokračovat v námi nastaveném trendu úspěšné organizace celé olympiády,“ řekl náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za gesci školství a sportu.

Slavnostní zahájení 21. Olympiády dětí a mládeže České republiky 2024 se uskuteční v neděli 23. června na Náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích v 18:30. O medaile budou všechny krajské výpravy bojovat od pondělí do čtvrtka. Přenosy vybraných závodů mohou rodiče a další zájemci sledovat živě na kanále ČT Sport, streamy najdou také na webu olympijskytym.cz/tv.

Krajští sportovci na poslední letní olympiádě v Olomouckém kraji 2022 vybojovali 38 medailí a obsadili v celkovém bodování 12. místo. Historicky nejlepší umístění, zlatou medaili v pořadí krajů, získali na zimní 20. Olympiádě dětí a mládeže 2023 ve Špindlerově Mlýně, ve které Královéhradecký kraj velmi dobře uspěl jako pořadatel. ODM je republikovou soutěží krajských výprav, která se koná každoročně od roku 2003.

„Za uplynulých 20. ročníků ODM Královéhradecký kraj podpořil své výpravy 30,1 miliony korun a za pořádání olympiády v lednu 2023 zaplatil ze svého rozpočtu 12,3 milionu korun. Olympijské hry vycházejí z hodnot přátelství, respektu, snahy vyniknout a fair play. Pro děti a mládež je osvojení těchto hodnot skvělým pomocníkem nejenom pro sportování, ale i pro celý běžný život. Z tohoto důvodu krajské výpravy na olympiádu vysíláme,“ upřesnil náměstek Štěpánek.

Krajská výprava mladých sportovců finišuje svoji přípravu, na olympijskou plochu ji povede Lucie Charvátová