Kraj zčervenal vlčími máky. Začala sbírka ke Dni válečných veteránů

1. 11. 2023

V sídle krajského úřadu Královéhradeckého kraje a na stovkách míst po celém Česku si mohou lidé od dnešního dne až do 30. listopadu pořídit kvítek vlčího máku u příležitosti mezinárodního svátku Dne válečných veteránů. Zakoupením kvítku veřejnost přispěje na přímou pomoc veteránům a dalším bojovníkům za svobodu prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa. Výtěžek sbírky dále podpoří zachování jejich příběhů.

do textu 1

Kasičku a červené květy vlčích máků máme i u nás na informačním centru ve vestibulu krajského úřadu. Pořízením červeného kvítku zaměstnanci a návštěvníci úřadu podpoří obecně prospěšnou společnost Paměť národa, která uchovává příběhy válečných veteránů.

Všechna sbírková místa nejen v našem kraji zájemci najdou na webu Den veteránů – sbírková místa. Přispět se dá také online.

do textu 2
Kasička ve vestibulu krajského úřadu

Konkrétní příběhy válečných hrdinů organizace PostBellum zveřejňuje na stránkách Den veteránů. Mimo jiné jsou na webu i zajímavá videa s příběhy válečných veteránů, ale také odbojářů a statečných lidí, kteří se nacismu nebo komunismu postavili, ale oficiální vojenský status válečného veterána dosud nemají.

Symbolem válečných veteránů je právě vlčí mák. Tyto červené květy byly už od konce první světové války pokládány na hroby padlých na západní frontě. Připnutím symbolického máku si připomínáme hrdinství vojáků a vzdáváme úctu.

Všem, kteří se do sbírky zapojí, a vzdají tak úctu lidem, kteří na válečných frontách i v novodobých konfliktech bojovali za svobodu a demokracii, patří velké poděkování.

do textu 3