Kraj připravuje opatření na zvýšení ochrany podzemních vod

23. 8. 2024

Královéhradecký kraj připravuje opatření k odstranění ohrožení i jakéhokoli negativního ovlivňování podzemních vod vrty a další související činností. V uplynulých dvou letech nechal vypracovat studie pro dvě lokality na území kraje, na které budou chystaná opatření navazovat.

Významně jsme se podíleli na studiích pro tak zvanou Polickou křídovou pánev, která je celorepublikově jedním z nejvýznamnějších zdrojů podzemních vod, a dále pro části území Litá vyhrazeného pro odběr podzemní vody pro spotřebu, které sahá na východě od Nového Města nad Metují po Solnici a Kvasiny a na západě od jižního okolí Jaroměře po obce Křivice a Lično. Obě studie považuji za nástroj pro příslušné vodoprávní úřady, ale dokumenty poslouží také například jako odborný podklad pro rozhodování dotčených obcí. V Polické pánvi jsme zahájili intenzivní přípravy na rozsáhlou likvidaci starých, nepotřebných vrtů, které ohrožují kvalitu podzemních vod. Toto území jsme si jako pilotní projekt vybrali také proto, že je vzhledem ke své vrstevnaté struktuře jednou z potenciálně nejzranitelnějších oblastí. Problémem je zde kromě nevyužívaných vrtů také nekontrolované hloubení studničních i geotermálních vrtů,“ popsal náměstek pro oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek.

V rámci záměru na odstranění starých vrtů proběhlo zpracování dílčího pilotního projektu Inventarizace nepotřebných vrtů na území hydrogeologického rajonu Polická pánev. Projekt se realizoval od ledna do července 2024 a jeho výstupem bude odborná studie shrnující aktuální stav.

Vedle těchto projektů jsme vyhlásili nový krajský dotační program na potřebné prověření stávajících ochranných pásem vodních zdrojů a na vytvoření pásem pro nově zřizované vodní zdroje. Dlouhodobě se totiž ukazuje, že účinnost ochranných pásem klesá. Zároveň si uvědomujeme zvýšenou potřebu ochrany podzemních vod kvůli klimatickým změnám a také zvýšené potřeby získávání geotermální energie pro tepelná čerpadla. Chceme obyvatelům našeho kraje zajistit spolehlivý dostatek zdrojů podzemních i povrchových vod využívaných pro zásobování pitnou vodou, které budou kvalitní z hlediska jakosti i zdravotní nezávadnosti,“ doplnil náměstek Bělobrádek.

Do dotačního programu se v prvním čtvrtletí letošního roku přihlásilo osm žadatelů s celkovým požadavkem na pokrytí nákladů ve výši přes 900 tisíc korun.

Na léta 2025 a 2026 kraj připravuje vypracování studie pro eliminaci ohrožení podzemních vod vrty v oblasti Jičínska či Dvora Králové nad Labem.

Polická křídová pánev je geologicko-vodohospodářské regionální označení pro území přibližně totožné s Polickou vrchovinou, ležící ve střední části Broumovského výběžku.